apa

Yen ngobrol babagan demensia, kita meh bisa ngeling-eling ilang memori sing saya bertahap, lan mandhiri fungsi kognitif liyane sing asring ditemokake ing wong tuwa, yaiku, sing gegandhengan karo penyakit Alzheimer. Sanajan patologi serius iki minangka demensia sing paling asring, nanging ana macem-macem liyane sing gegandhengan karo wong enom: yaiku dimensia frontotemporal.

Sejatine klompok demensia sing disebabake dening degrenasi paru-paru temporal lan frontal, kanthi irah-irahan bagean posterior[7]. Dibandhingake karo penyakit Alzheimer, kaya sing kasebut, duwe wiwitan (50-60 taun), kadhangkala dadi angel dibedakake karo sing terakhir.

Yen ing kasus dimensia Alzheimer, kekurangan defisit utama, ing fronto-temporal demensia ing wiwitan dheweke diamati ing ndhuwur kabeh owah-owahan sing mengaruhi fungsi, basa lan fungsi eksekutif.

Ing judul "frontotemporal dementias" ana macem-macem variasi sing bisa disebar miturut kompromi utama[7]:

  1. Language: aphasia progresif utama (ora lancar lan semantik).
  2. prilaku: varian prilaku dimensia frontotemporal.

La varian prilaku (bvFTD) iku sing paling umum. Amarga ana sawetara tandha lan gejala, patologi iki bisa disebabake karo kelainan kejiwaan liyane kayata skizofrenia, kelainan obsesif-obsesif, kelainan kapribadian batesan lan kelainan bipolar.[7].

Kajaba iku, sawetara penyakit sing gegandhengan karo gerakan (kayata supranuclear palsy sing progresif, degenerasi kortico-basal lan sclerosis lateral amyotrophic) asring diwiwiti minangka bvFTD[1][4][8].

Sinau retrospektif wiwit taun 2011[13] nuduhake sepira luwih saka setengah wong kanthi demensia jinis iki, mula disalahno karo penyakit kelainan psikoatrik (biasane kelainan bipolar utawa skizofrenia).

Carane nyebar iku

Diperkirakan manawa ana saben taun antarane 2 lan 9 kasus demensia ngarep saben 100.000 wong umur antara 40 lan 69 taun. bvFTD minangka wiwitan[3]. Kabeh demensif sing terus maju, demensia fronto-temporal kalebu 12% lan 16% saka total[2].

Kepiye wae nyata

Wong sing duwe bvFTD biasane duwe sethitik kesadaran saka kangelan lan ing ngarsane wong katelu dadi penting banget kanggo ngumpulake informasi sing bisa dipercaya[5]. Biasane anggota kulawarga ora nglacak owah-owahan pribadine ing wiwitan penyakit degeneratif lan luwih gampang dheweke ngetrapake layanan psikiatri tinimbang dadi ahli neuropsikologi utawa ahli saraf. Gejala global dimensia dadi luwih jelas amarga penyakit saya maju[7].

Gejala kasebut asring kuwatir impulsiveness e disinhibition sosial: sawetara kawujudan bisa uga ngilangi norma-norma sosial, nggunakake basa sing nyerang utawa tumindak sing ora cocog; sampeyan uga bisa mirsani kelangan empati lan ora pedhot gangguan sing ngganggu wong liya; ing sesambetan bisa kanggo mirsani a ndhelikake sikap[7]. Uga bisa nampilake awake dhewe irritability, uga digandhengake prilaku antisosial, nanging biasane ora duwe sipat sing ora sehat, nanging katon minangka akibat saka pikirane sing kurang apik utawa impulsive[7].

Ing sawetara kasus, sabalikna, wong sing duwe bvFTD bisa dadi grapyak banget, cenderung kanggo miwiti obrolan sing eksplisit utawa pribadi; padha bisa nuduhake kapercayan ora sopan marang wong liya, malah dadi korban penipuan finansial[7].

Dheweke bisa diamati prilaku compulsive lan bola-bali kaya stomping, main game video kanthi terus utawa nindakake ritual aneh[7].

Sawetara wong kasebut bisa dadi mental kaku lan mbebayani tumrap pangowahan rutin[6].

Aku owah-owahan ing Sifat makan, kanthi luwih seneng karo permen, teka mangan mung ngluwihi rasa kenyang[12].

Sanajan wong sing duwe bvFTD ing awal penyakit bisa uga ngalami penurunan lan peningkatan kegiatan, kabeh padha ana ing tahap pungkasan apathy e inersia sing bisa maju ing mutisme lan immobility[7].

Tandha liyane bisa dideleng dening ahli neuropsikologi kanthi evaluasi sing ditindakake liwat tes kognitif tartamtu: kekurangan biasane muncul fungsi eksekutif, kurang asring katon defisit memori lan biasane fungsi visual-persepsi diwatesi.

Kepiye diagnosis ditindakake

Proses diagnostik sing nyukupi kalebu macem-macem investigasi lan kunjungan karo dokter (biasane neurologist), karo psikolog (kanggo penilaian neuropsikologi) lan kadang kasebut terapi wicara (kanggo kemungkinan keterlibatan aspek linguistik). Ana sawetara langkah kanggo nyedhaki diagnosis demensia frontotemporal:

  • Sing akurat wawancara anamnestic sanajan ana anggota kulawarga, diwenehi kesadaran kekurangan sing ana ing pasien iki.
  • Thepemeriksaan neurologis lan tes kimia kimia
  • Tes Neuroradiologis (Contone, résonansi magnetik utawa PET) sing ngidini mirsani pangowahan sing kompatibel karo bvFTD
  • La evaluasi neuropsikologis kanggo ngenali anané perubahan kognitif lan prilaku

Apa bisa ditindakake

Isih durung ana terapi sing bisa ngganti dalane penyakit iki, pendekatan medis kena uga gejala[7]. Nanging, amarga perubahan pribadine lan prilaku pasien minangka panyebab stres utama ing anggota kulawarga, bisa uga mbiyantu psychoeducation kanthi ahli neuropsikologi sinau babagan penyakit kasebut, evolusi lan ngerti apa sing bisa ditindakake kanggo nyuda lan ngatur gejala sing luwih apik. Ing sawetara kasus, ing wicara therapy kanggo nambani kelainan pidato sing bisa uga ana ing penyakit iki[10].

Sampeyan bisa uga seneng:

Sampeyan bisa uga kasengsem ing: Apa memori episodic lan fluency verbal ramalan penurunan kognitif?

Bibliografia

  1. Chiu, WZ, Papma, JM, de Koning, I., Kaat, LD, Seelaar, H., Reijs, AE, ... & van Swieten, JC (2012). Keterlibatan midcingulate ing supranuclear palsy progresif lan demensia frontotemporal positif. J Neurol Neurosurg Psychiatry, 83(9), 910-915.
  2. Greicius, MD, Geschwind, MD, & Miller, BL (2002). Sindrom dimensia Presenile: nganyari babagan taksonomi lan diagnosis. Jurnal Neurologi, Neurosurgery & Psychiatry, 72(6), 691-700.
  3. Johnson, JK, Diehl, J., Mendez, MF, Neuhaus, J., Shapira, JS, Forman, M., ... & Chow, TW (2005). Pengirangan lobar Frontotemporal: karakteristik demografi 353 pasien. Arsip saka neurologi, 62(6), 925-930.
  4. Lomen-Hoerth, C. (2011). Fénomenologi klinis lan neuroimaging korélasi ing ALS-FTD. Jurnal Neuroscience Molekul, 45(3), 656.
  5. Mendez, MF, & Shapira, JS (2005). Ilang wawasan lan neuroimaging fungsional ing demensia frontotemporal. Jurnal Neuropsychiatry lan Neurosciences Clinical, 17(3), 413-416.
  6. Perry, DC, Whitwell, JL, Boeve, BF, Pankratz, VS, Knopman, DS, Petersen, RC, ... & Josephs, KA (2012). Morfometri berbasis Voxel ing pasien kanthi prilaku compulsive-kompulsif ing demensia frontotemporal varian prilaku. Jurnalisme neurologi Eropa, 19(6), 911-917.
  7. Pressman, PS, & Miller, BL (2014). Diagnosis lan ngatur demensitas frontotemporal prilaku. Psychiatry psikologi, 75(7), 574-581.
  8. Rankin, KP, Mayo, MC, Seeley, WW, Lee, S., Rabinovici, G., Gorno-Tempini, ML, ... & Miller, BL (2011). Varian frontotemporal varian prilaku kanthi patologi degenerasi kortikobasal: perbandingan fenotypik kanggo bvFTD karo penyakit Pick. Jurnal Neuroscience Molekul, 45(3), 594.
  9. Roberson, ED, Hesse, JH, Rose, KD, Slama, H., Johnson, JK, Yaffe, K., ... & Miller, BL (2005). Dementia Frontotemporal maju seda luwih cepet tinimbang penyakit Alzheimer. Neurologi, 65(5), 719-725.
  10. Robinson, KM (2001). Aplikasi pemulihan ing ngrawat pasien sing nandhang penyakit Pick lan demensia frontotemporal. Neurologi, 56(suplemen 4), S56-S58.
  11. Rosso, SM, Kaat, LD, Baks, T., Joosse, M., de Koning, I., Pijnenburg, Y., ... & Niermeijer, MF (2003). Dementia Frontotemporal ing Walanda: karakteristik pasien lan prevalensi prakiraan saka panliten adhedhasar populasi. Brain, 126(9), 2016-2022.
  12. Woolley, JD, Gorno-Tempini, ML, Seeley, WW, Rankin, K., Lee, SS, Matthews, BR, & Miller, BL (2007). Mangan Binge digandhengake karo atrofi orbitofrontal-insular-striatal sing tepat ing dimensia frontotemporal. Neurologi, 69(14), 1424-1433.
  13. Woolley, JD, Khan, BK, Murthy, NK, Miller, BL, & Rankin, KP (2011). Tantangan diagnostik gejala kejiwaan ing penyakit neurodegeneratif; tarif faktor lan risiko kanggo diagnosis kejiwaan sadurunge ing pasien karo penyakit neurodegeneratif awal. Jurnal psikiatri klinis, 72(2), 126.

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri

Maos maca