Apa kesadaran fonologi

La kesadaran fonologis iku kemampuan kanggo nggambarake- lan ngapusi struktur swara tembung. Iki dianggep minangka salah sawijining prédhiksi sing penting kanggo maca lan link iki dipercaya luwih cedhak karo basa kanthi ejaan opaque.

Sinau

Panaliten dening Knopp-van Campen lan rekan-rekan [1] nggawe hipotesis kasebut miturut hubungan antarane memori sing digunakake lan maca bakal mediasi dening kesadaran fonologi: defisit memori sing digunakake supaya bisa nimbulake kangelan sajrone nindakake tugas kesadaran fonologi lan iki bakal nyebabake maca sing kurang efektif ing kaskade.

Nanging, kesadaran fonologi dipercaya dadi penting ing taun-taun awal sinau babagan sastra, nanging mengko entuk "efek atap" (kanthi cepet ing normolektor, luwih alon, nanging isih akhir sekolah primer, ing disleksia). Nanging iki tenan?

Objektif sinau:

  • Priksa hubungan antara kesadaran fonologi lan tembung maca ing pungkasan sekolah dhasar
  • Ngerti apa lan carane memori kerja mengaruhi maca tembung

Kanggo mangsuli titik pisanan, 663 bocah kelas lima diwenehi uji coba kesadaran fonologi lan maca. Kanggo njawab kaloro, subset 50 bocah kanthi disleksia nindakake tes memori kerja tambahan.

Piranti sing digunakake

  • Memori kerja: mbatesi span digit
  • Kesadaran fonologi: pembatalan fonem lan sendok makan
  • Maca: tes telung menit (telung kertu kanthi tembung sing saya kompleks, tujuane yaiku maca nomer paling akeh sajrone siji menit saben kertu)

Asil asil

Asil ditolak hipotesis pertama: sanajan ing bocah sing luwih tuwa, Kesadaran fonologi misale jek karo maca kanthi cara sing padha ing loro normolektor lan disleksia. Asil panaliten sadurunge bisa uga dipengaruhi amarga kasunyatan sing nguji rumit kanggo mbutuhake aktifitas kemampuan fonologi durung digunakake kanggo bocah sing luwih tuwa.

Sampeyan bisa uga kasengsem ing: Cara ngevaluasi fungsi eksekutif: tes sing digunakake

Minangka kanggo nomer loro, ing bocah-bocah disleksia memori kerja misale jek duwe efek ora langsung babagan efektifitas maca liwat mediasi kesadaran fonologi. Khususé, kanggo bocah-bocah disleksia sing ora bisa ngakses otomatisasi, lan terus-terusan nindakake tugas dekodasi sanajan tembung sing dingerteni, memori sing digunakake terus-terusan kelingan.

Serat

Kaya sing wis disorot ing artikel liyane, memori sing digunakake (utamane memori lisan) minangka salah sawijining faktor sing paling mempengaruhi maca, malah nalika diwasa.

Biasane, ngira manawa tes sing cocog karo fonologis, sanajan kanthi wektu tundha tartamtu, bakal saturated sanajan ing bocah sing duwe kekurangan sinau.

Ing panaliten iki, ditampilake, kepiye cara milih rangsangan sing luwih kompleks bisa mbantu ngatasi prabédan sing signifikan ing pungkasan sekolah dhasar. Watesan panaliten iki, sing ana hubungane karo sudut pandang nomer loro, yaiku durung nliti hubungan antara memori kerja, kesadaran fonologis lan maca uga ing normaolektor, amarga uga ngerti mekanisme maca babagan fisiologis bisa mbantu kita ngerteni luwih akeh babagan kasusah kasebut.

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri

stroke iskemia pediatrik