Apa sing diarani kesadharan fonologis

La kesadaran fonologis iku katrampilan nggambarake - lan ngapusi struktur swarane tembung. Iki dianggep minangka salah sawijining prediktor paling penting babagan kemampuan maca, lan tautan iki dipercaya bisa luwih cedhak karo basa kanthi ejaan kabur.

Sinau

Panaliten dening Knopp-van Campen lan kanca-kancane [1] ngajokake hipotesis miturut hubungan antarane memori sing digunakake lan maca bakal mediasi dening kesadaran fonologi: defisit memori sing digunakake supaya bisa nimbulake kangelan sajrone nindakake tugas kesadaran fonologi lan iki bakal nyebabake maca sing kurang efektif ing kaskade.

Nanging, kesadaran fonologi dipercaya dadi penting ing taun-taun awal sinau babagan sastra, nanging mengko entuk "efek atap" (kanthi cepet ing normolektor, luwih alon, nanging isih akhir sekolah primer, ing disleksia). Nanging iki tenan?


Objektif sinau:

  • Priksa hubungan antara kesadaran fonologi lan tembung maca ing pungkasan sekolah dhasar
  • Ngerti apa lan carane memori kerja mengaruhi maca tembung

Kanggo mangsuli titik pisanan, 663 bocah kelas lima diwenehi uji coba kesadaran fonologi lan maca. Kanggo njawab kaloro, subset 50 bocah kanthi disleksia nindakake tes memori kerja tambahan.

Piranti sing digunakake

  • Memori kerja: mbatesi span digit
  • Kesadaran fonologi: pembatalan fonem lan sendok makan
  • Maca: tes telung menit (telung kertu kanthi tembung sing saya kompleks, tujuane yaiku maca nomer paling akeh sajrone siji menit saben kertu)

Asil asil

Asil ditolak hipotesis pertama: sanajan ing bocah sing luwih tuwa, Kesadaran fonologi misale jek karo maca kanthi cara sing padha ing loro normolektor lan disleksia. Asil panaliten sadurunge bisa uga dipengaruhi amarga kasunyatan sing nguji rumit kanggo mbutuhake aktifitas kemampuan fonologi durung digunakake kanggo bocah sing luwih tuwa.

Minangka kanggo nomer loro, ing bocah-bocah disleksia memori kerja kayane duwe pengaruh ora langsung marang efektifitas maca kanthi mediasi kesadharan fonologi. Utamane, ing bocah-bocah disleksia sing ora bisa ngakses otomatis, lan mula nindakake tugas dekoding sanajan nganggo tembung sing dingerteni, memori sing digunakake terus dieling-eling.

Serat

Kaya sing wis disorot ing artikel liyane, memori sing digunakake (utamane memori lisan) minangka salah sawijining faktor sing paling mempengaruhi maca, malah nalika diwasa.

Biasane, ngira manawa tes sing cocog karo fonologis, sanajan kanthi wektu tundha tartamtu, bakal saturated sanajan ing bocah sing duwe kekurangan sinau.

Ing panaliten iki, ditampilake, kepiye cara milih rangsangan sing luwih kompleks bisa mbantu ngatasi prabédan sing signifikan ing pungkasan sekolah dhasar. Watesan panaliten iki, sing ana hubungane karo sudut pandang nomer loro, yaiku durung nliti hubungan antara memori kerja, kesadaran fonologis lan maca uga ing normaolektor, amarga uga ngerti mekanisme maca babagan fisiologis bisa mbantu kita ngerteni luwih akeh babagan kasusah kasebut.

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri

kesalahan: Content dilindhungi !!
stroke iskemia pediatrik