Dina iki kita pengin ngatasi pidato sing beda tinimbang sing biasane: kepiye kita ngerti yen kita wis ilang sawetara katrampilan (kayata memori, kemampuan kanggo alesan utawa tetep fokus)? Jawaban kasebut luwih rumit tinimbang intuisi sing nuduhake lan saiki kita bakal nyoba nerangake ngapa.

Ayo miwiti kanthi menehi pitakon a kasus nyata. Amy Cuddy minangka psikologi riset misuwur ing jagad kanggo akeh pasinaon, utamane sing nganggo basa awak lan postur, nanging sadurunge bisa miwiti karir akademik sing apik, dheweke kudu ngadhepi tantangan sing angel banget: nalika umur 19, ngetutake a cedera sirah amarga kecelakaan mobil, dheweke ngalami tetes ing IQ (QI) saka 30 poin; sawise iki dheweke uga diusir saka kuliah sing dheweke mlebu. Kaya sing kasebut ing wiwitan, iki dudu pungkasane amarga mengko dheweke bisa pulih lan dadi ilmuwan sing wis mantep sajrone pirang-pirang taun.

Miwiti saka crita sing wis dicritakake, ana pitakon: kepiye sampeyan ngerti yen kita duwe tetes kabisan kognitif? Sayange iki sampeyan ora bisa ngerti kanthi tes sing gampang amarga alat sing wis kasedhiya saiki nggambarake kahanan fakultas mental saiki nanging meh ora bisa ngomong kanthi cara kepungkur; dadi kanthi tes QI kita bakal ngerti fungsi intelektual dina iki nanging ora wingi (sanajan kita nyoba ngira kanthi nyata karo tes liyane).




Dadi, kepiye sampeyan ngerti manawa Amy Cuddy wis ilang 30 mata QI sawise Laka? prasaja, sadurunge wis tundhuk tes jenis iki (uga entuk skor sing dhuwur).

Sampeyan bisa uga kasengsem ing: TEMA - tes memori lan sinau: review

Ing kacilakan sing gedhe manawa kacilakan kasebut bisa makili, duwe apa sing kasedhiya kanggo negara kita sadurunge acara kasebut bisa dadi penting. Ayo mikir babagan pidato sing paling dilarang: kepiye kita bisa ngerti apa kerusakan sing wis kita alami? Yen kita duwe perasaan ngalami kerusakan (umpamane, kita rumangsa manawa memori kita wis owah kanthi signifikan) kepiye kita nduduhake?
Kaya sing wis dingerteni, tes kognitif ngandhani babagan negara saiki, nanging ora ujar akeh babagan sing sadurunge tes. Siji bisa mikir manawa cukup kanggo ndeleng manawa pagelaran kasebut kurang apike yen wis nandhang karusakan ... sayangé jawaban ora gampang banget. Ayo coba uga nerangake iki.

Ing babagan fungsi kognitif, kinerja individu ing sawijining populasi owah-owahan kanthi akeh. Dheweke disebar ing garis imajinasi terus-terusan wiwit kekurangan banget nganti kapasitas banget. Kanthi milih wong kanthi pedunung kanthi acak, kinerja bisa beda-beda (normal, miskin, apik banget ...); Mangkono manawa kinerja sing sithik ing salah sawijining macem-macem domain kognitif ora ana gandhengane karo kedadeyan tartamtu (stroke utawa cedhake sirah, umpamane) amarga ana wong sing wis ngalami masalah premium kedadeyan iku. Ana uga kasus Fr.wong kanthi kapasitas ndhuwur yen sawise kacilakan bisa uga nyuda kapasitas; pengurangan iki mesthi ora bakal katon kanthi kinerja sing kurang saka rata-rata nanging bakal luwih murah tinimbang kemampuan sadurunge kacilakan, lan iki nuduhake karusakan serius kanggo wong kasebut (conto kasebut saka crita sing disebutake Amy Cuddy ). Umum banget kanggo wong sing nandhang macem-macem penyakit sing duweni potensi bisa mengaruhi fungsi kognitif (umpamane, pirang-pirang sclerosis) kanggo sambat kekurangan sing ora dideteksi dening tes. Yen ing salah sawijine kemungkinan gagal sing diterangake pasien kasebut normal, Sampeyan uga bisa uga yen pasien sadurunge duwe kinerja sing luwih apik lan saiki, sanajan ngeculake, keuntungan kasebut bakal normal maneh (cadangan kognitif). Nanging, kaya sing kasebut ing ndhuwur, ora bisa dituduhake kanthi tes.




Sampeyan bisa uga kasengsem ing: Terapi wicara lan tele-rehabilitasi: tembung menyang bukti

Dadi, yen kita duwe perasaan manawa kemampuan kita ora cukup, apa gunane kanggo nggawe diagnosis neuropsikologis? Mesthi sebabe evaluasi iki ngidini kita ngerti manawa fungsi kognitif kita cocog karo kahanan saiki (kayata, umpamane umure kita), mula bakal menehi informasi sing terkenal banget kanggo ngerti kepiye campur tangan. Sing meh ora bisa dingerteni kanthi cara iki yaiku yaiku wis nolak lan apa ukuran (waca kene: tes kanggo ngevaluasi memori, tes kanggo ngevaluasi fungsi eksekutif e tes kanggo ngevaluasi perhatian)

Apa banjur arep? Ing mratelakake panemume, siji-sijine bentuk perlindungan pribadi ing wilayah kasebut yaiku penilaian neuropsikologis lengkap sing kudu dijaga lan digunakake minangka sertifikasi kemampuan saiki; kita bisa ndeleng minangka jinis asuransi babagan kesehatan kognitif negara kita, amarga kemungkinan tetes mbesuk amarga ana macem-macem sabab.

Mesthi kita ngerti manawa iki dudu pilihan sing gampang saka sudut pandang sing beda: diwiwiti akeh wong ora pengin ngerti katrampilan kognitif amarga dingerteni ora wedi yen nuduhake prestasi sing ora nyukupi (kita kabeh wedi utawa meh kabeh wedi), uga dadi prekara wiwit tumindak kanggo mungkasi bencana sing bisa uga bisa dingerteni yen nindakake perkara kasebut nyebabake rasa ora nyenengake (asring banget, kita seneng ora mikirake bab ala sing bisa kelakon ing mangsa ngarep). Kajaba iku, ana pitakon ekonomi: kanggo ngalami diagnosis kaya nggane.

Kesimpulane, apa pambiji neuropsikologis bisa ditindakake utawa ora, yen kabeh wis katon apik? Sayange, kita ora bisa mangsuli iki; Apa sing bisa kita ucapake yaiku manawa kemungkinan iki ana, mula bakal mutusake apa sing kudu kita pikirake, nanging apa wae sing dipilih, sing penting kudu dingerteni.

Sampeyan bisa uga kasengsem ing: Pentinge turu supaya bisa ngapalake

Wacan sing disaranake

[amazon_link asins=’8808094847,8860304199,B00HFCNM38,8860307562,887946146X’ template=’ProductGrid’ store=’training05b-21′ marketplace=’IT’ link_id=’c7066d63-b14b-11e7-99f4-6f1a18dde9d1′]

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri

Nglirwakake