Akeh tes kanggo pambiji wicara ing bocah-bocah lan wong diwasa gumantung marang kegiatan menehi jeneng utawa milih ing antarane beda-beda. Nalika tes kasebut sejatine migunani lan cepet diatasi, resiko ora nyekel profil komunikasi lengkap wong sing lagi diamati, kanthi risiko ora bisa nggayuh tujuan nyata saka campur tangan.

Kasunyatane, katrampilan diskursif lan narasi nuduhake komponen linguistik sing paling "ekologis" amarga basa bocah lan wong diwasa ora ana sajrone seri katrampilan menehi jeneng utawa pamilihan, nanging ing kemampuan kanggo komunikasi karo wong liya lan nglaporake pengalaman.

Amarga sebab iki, tujuan utama intervensi pidhato yaiku kanggo nambah kemampuan wong kanggo ngerti informasi sing ditampa lan nyebutake awake dhewe kanthi lengkap lan akurat. Kita mesthi ora bisa netepake "sukses" ing sawijining intervensi pidhato sing bisa nambah jumlah tembung saka tes tartamtu sing diakoni dening bocah, nanging sing banjur ora duwe konsekuensi praktis kanggo komunikasi karo wong liya.


Sanajan mangkono, katrampilan diskursif lan narasi asring diabaikan ing pambiji basa, kajaba ana panjaluk sing jelas. Iki kedadeyan amarga ana ing tahap wiwitan akuisisi basa, fokus luwih akeh kanggo aspek fonologis-artikulasi - uga amarga gampang banget ngenali bocah sing nggawe kesalahan ngucapake, dene bocah sing duwe kesulitan narasi asring nyuda interaksi kanggo jawaban cekak lan amarga iki dheweke asring diwenehi label minangka isin utawa introvert - loro amarga kanthi objektif analisis narasi luwih dawa lan luwih angel, luwih-luwih yen sampeyan ora biasa nindakake.

Preduli tes sing digunakake, ana rong indikator sing bisa menehi informasi penting babagan katrampilan wicara lan narasi bocah lan wong diwasa:

  • Tembung saben menit (PPM utawa WPM ing basa Inggris): nomer total tembung wis bisa dadi indikator penting, nanging mbandhingake jumlah tembung karo wektu sing dibutuhake kanggo ngasilake bisa ngasilake produksi sing bener nanging alon. Miturut panliten dening DeDe lan Hoover [1], kayata, produksi ngisor 100 PPM ing wong diwasa bisa uga nuduhake aphasia. Salajengipun, miturut panulis sing padha, indikator iki kayane sensitif banget kanggo perawatan ing kasus aphasia moderat lan abot
  • Unit Informasi sing Bener (CIU): miturut definisi Nicholas lan Brookshire [3] yaiku "tembung sing dingerteni ing konteks, akurat gegayutan karo gambar utawa topik, relevan lan informatif babagan konten gambar utawa topik". Langkah iki, sing ngilangi tembung sing ora penting saka dietung kayata interlayer, repetisi, interjeksi lan paraphasias, bisa uga ana gandhengane karo jumlah tembung sing digawe (CIU / Total tembung) utawa wektu (CIU / menit) kanggo analisis sing luwih apik.

Kanggo informasi luwih lengkap babagan langkah-langkah luwih lanjut, disaranake manual "Analisis wicara lan patologi basa”Dening Marini lan Charlemagne [2].

Bibliografia

[1] DeDe, G. & Hoover, E. (2021). Ngukur pangowahan ing tataran wacana ing ngisor iki perawatan obrolan: conto saka aphasia sing entheng lan abot. Topik Kelainan Basa.

[2] Marini lan Charlemagne, Analisis wicara lan patologi basa, Springer, 2004

[3] Nicholas LE, Brookshire RH. Sistem kanggo ngukur informatika lan efisiensi pidato sing gegandhengan karo wong diwasa kanthi apasia. J Pidato Pidato Res. 1993 Apr; 36 (2): 338-50

Sampeyan bisa uga seneng:

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri

kesalahan: Content dilindhungi !!
searchcookie nyolong dianyari