Ing wong diwasa, disgraphia (utawa agraphia) sing dipikolehi minangka sebagean utawa total ora bisa nulis. Biasane kedadeyan sawise lara otak (stroke, trauma sirah) utawa penyakit neurodegeneratif. Amarga komponen sing ana gandhengane karo proses nulis akeh (ilmu huruf, memori sing kudu dielingi, kemampuan praktis nulis huruf) lan liya-liyane, ana macem-macem jinis agrafi sing bisa asale saka masalah “tengah” (mulane proses linguistik) lan “periferal” (dudu linguistik, kayata mikrografi ing Parkinson). Malah ing nglirwakake temenan bisa nyebabake kasusahan nulis.

Tinjauan anyar dening Tiu lan Carter (2020) [1] mbantu kita supaya bisa ngetrapake macem-macem jinis agrafi.

Ana agrafik "murni" ing endi aspek linguistik liyane utawa aspek praxik eksternal sing nulis ora dikompromi. Agraphias murni bisa dibedakake ing agresi linguistik pura (basa lan maca kanthi utuh, tulisan tangan normal, nanging kesalahan éjaan biasane fonologis lan leksikal) lan ing agrafi apraxic pura (basa lan maca kanthi utuh, tulisan tangan saya rusak, kangelan nindakake praktik sing gegandhengan karo nulis). Temenan, ing antarane loro cagak kasebut, bisa uga ana kader campuran karo kompromi ing loro-lorone.


Gegayutan karo jinis aphasia sing bisa diduweni:

Agraphy ing aphasia sing ora lancarNyerat biasane nggambarake karakteristik aphasia; produksi diwatesi lan ana ngilangi huruf. Tulisan tangan asring ora apik lan saiki ana agrammatisme.
Agraphy ing apasia sing lancarIng tulisan iki uga nggambarake ciri khas aphasia; cacahe tembung sing diprodhuksi bisa uga akeh banget karo produksi neologisme. Unsur gramatikal bisa akeh banget gegayutan karo kata benda.
Agraphy ing afasia konduksiAna sawetara panelitian babagan iki; sawetara wong nuduhake, sanajan kanthi nulis, babagan fenomena "conduit d'approche" sing ana ing tembung sing diucapake.

Piranti sing kasedhiya kanggo dokter kanggo ngenali jinis aphasia yaiku:

  • La kaligrafi (panandha karakteristik agrafia murni apraxic)
  • Il ndhikte (kompromi ing agresi linguistik, nanging ora ing apraxic)
  • La nyalin (panulisan sing nambah salinan bisa uga nuduhake gangguan tingkat linguistik sing luwih gedhe)
  • Cara nulis liyane (contone ing komputer utawa smartphone) bisa nyorot kasusahan tartamtu kanggo jinis praktis
  • Nulis saka dudu tembung: ngidini mbedakake level kerusakan, khususe tingkat sublexical wis kena pengaruh

Bibliografia

Tiu JB, Carter AR. Agraphia. 2020 Jul 15. Ing: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri

kesalahan: Content dilindhungi !!
akses istimewa aphasia