"Kandhani kabeh kewan sing ana ing pikirane sak menit". Iki minangka pangiriman tes khas Kelancaran semantik, saiki kasedhiya ing macem-macem batere kanggo umur pangembangan lan diwasa (BVN, BVL, NEPSY-II kanggo sawetara jeneng). Tes kasebut cepet ditindakake (siji menit saben kategori) lan, bisa uga amarga iki, digunakake kanthi akeh ing penilaian neuropsychologis. Nanging apa sing diukur kanthi nyata?

Mesthi wae kanggo sukses nindakake tes fluida semantik, kudu ana tes sing apik gudang leksikal lan semantik saka sing nggambar tembung sing pas. Warehouse wae, mesthi ora cukup. Kanggo kasebut, kita kudu nambah kemungkinan ngakses kanthi gampang

Elemen penting liyane yaiku strategi sing bakal diadopsi: ana sing, sawise ngidentifikasi serangga (kayata: "mabur"), terus nganggo elemen kelas sing padha ("tawon", "tanduk", "tawon") sadurunge entek lan pindhah menyang set liyane kewan kanthi ciri sing padha ("parrot", "pigeon", "elang"); ana sing, kayata, sing seneng nggunakake strategi fonologis ("asu", "kenari", "hummingbird", "cormorant", "buaya").


Sampeyan uga kudu tetep mlebu memori wangsulan sing wis diwenehake supaya ora repetisi.

Pungkasan, amarga tes fluency biasane ngemot rong kategori semantik (contone, "Panganan" lan "Kewan") lan rong kategori fonologis (kayata, "Tembung diwiwiti karo S" lan "Tembung diwiwiti karo F") iku penting supaya cukup hadiah saka keluwesan supaya ora kejiret ing subkumpulan kategori sing padha (contone, ora bisa ngomong apa-apa liyane kajaba serangga kanggo kategori "Kewan") utawa ing wacana saka siji tes menyang tes liyane (kedadeyan, kayata, sawetara bocah lan wong diwasa, ing tes "Coba critakake kabeh tembung sing diwiwiti karo S", ujar mung kewan kaya "Snake", "Scorpio", lan liya-liyane).

Saka sudut pandang iki, iku tes sing "reged" banget sing ora ngukur fungsi tartamtu, nanging kena pengaruh efisiensi (utawa efisiensi) sawetara fungsi. Sawetara panliten, kalebu panaliten Italia dening Reverberi lan kanca-kancane [1], nyoba ngenali sub-komponen sajrone tes fasih semantik lan cara kasebut bisa muncul ing macem-macem jinis kelainan (saka Penyakit Alzheimer kanggo macem-macem jinis Aphasia Progresif Dhasar).

Dadi, kenapa nggunakake? Kaping pisanan amarga, ing wong diwasa, macem-macem patologi degeneratif wiwitane bisa diwujudake kanthi nyuda gudang leksikal-semantik lan / utawa akses relatif. Mula, kita duwe tes sing bisa ditindakake sajrone wektu sing sithik sing bisa menehi informasi pisanan babagan kahanan kesehatan komponen linguistik iki. Kajaba iku, tes sing luwih rumit wis dikembangake kanggo wong diwasa, sing dituduhake ing ndhuwur kanggo wong sing duwe pendhidhikan sing luwih dhuwur, kayata fasa gantian Costa lan kolega [2]. Salajengipun, sanajan angel banget kanggo ngenali situs lesi wiwit tes iki, kita ngerti manawa umume kasusahan flu lisan lisan luwih akeh gegayutan karo karusakan ing ngarep, dene sawetara reaksi cilik babagan fluensi semantik bisa uga ana hubungane karo kerusakan sing ana hubungane karo cuping temporal [3]

Bibliografia

[1] Reverberi C, Cherubini P, Baldinelli S, Luzzi S. Kelancaran semantik: basis kognitif lan kinerja diagnostik ing demensia fokus lan penyakit Alzheimer. Cortex 2014 Mei; 54: 150-64. doi: 10.1016 / j.cortex.2014.02.006

[2] Costa A, Bagoj E, Monaco M, Zabberoni S, De Rosa S, Papantonio AM, Mundi C, Caltagirone C, Carlesimo GA. Standarisasi lan data normatif sing dipikolehi ing populasi Italia kanggo instrumen kelainan lisan anyar, tes fluentik fonemik / semantik. Neurol Sci. 2014 Mar; 35 (3): 365-72. doi: 10.1007 / s10072-013-1520-8

[3] Henry, JD, & Crawford, JR (2004). Tinjauan Meta-Analitik Kinerja Fluensi Verbal Sawise Lesi Kortikal Fokus. Neuropsychology, 18(2), 284-295.

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri

kesalahan: Content dilindhungi !!
akses istimewa aphasiaanalisis wicara