Tindakake kita ing Facebook supaya bisa dianyari babagan game, tes, review lan artikel anyar!

Kita ngomong babagan konsep sing digunakake ing saben dinane lan mula kita miwiti saka artine: Intelligence lan QI

Beda teori

Apa kita ngerti sejatine kasebut? Kita bisa mangsuli kanthi no. Apa? Trivially, amarga ing komunitas ilmiah ora ana definisi intelijen sing ana kesepakatan umume. Sanajan iki, kita kabeh (sawetara liyane, kurang) duwe ide babagan intelijen, paling ora intuisi.

Ing lapangan ilmiah kita wis nyoba menehi akeh deskripsi lan ing kene kita nyoba menehi panjelasan prasaja sing nyoba nyakup unsur umum saka macem-macem definisi: kapinteran minangka kemampuan kanggo ngganti pamikiran kanggo ngowahi kahanan supaya bisa nggayuh tujuan tartamtu.

Akeh wong, definisi iki wis meh ora jelas, nganti meh kabeh katrampilan cocog karo konsep iki. Lan kedaden! Mikir wae Téori intelijen ing Gardner sing uga nganggep katrampilan motor minangka wujud intelijen.

Model teoritis sing asring diarani yaiku Cattell kang mbagi intelijen dadi intelijen cairan e kapinteran kristal. Pisanan nuduhake kemampuan kanggo ngrampungake lan ngrampungake masalah sing solusi iku ora gumantung marang kawruh sadurunge, nomer loro dikenali karo kemampuan kanggo nggunakake katrampilan lan kawruh sing dipikolehi liwat pengalaman.

Teori liyane babagan intelijen uga wis dirumusake, kajaba saka intelijen emosional Salovey lan Mayer, ora ana pengaruh praktis.

Nanging, kudu eling model teori intelijen cerdas lan intelijen crystallized kanggo nyoba mangertos makna tes IQ sing bakal dibahas.

Sampeyan bisa uga kasengsem ing: Kreativitas lan cadangan kognitif

I Tes IQ dheweke minangka bukti sing nyoba ngira intelijen individu adhedhasar jawaban sing diwenehake. Masalah sing paling gedhe yaiku, ora ngerti definisi intelijen sing jelas, mula ora dingerteni apa sing diukur lan sejatine akeh sing dibangun tanpa asumsi teoritis nyata. Senadyan kabeh, dheweke terus digunakake kanggo digunakake kesah prediksi, yaiku kanggo kemampuan prédhiksi (paling ora) bagean sukses wong sinau lan kerja (rata-rata 20-25% asil ing mangsa ngarep).

Akeh wong tuwa nalika njupuk anak kanggo siji evaluasi neuropsikologis (biasane amarga kesulitan sinau), kaget utawa wedi karo ide yen terakhir ngalami tes intelijen. Ora umum yen dheweke takon sapa sing wis nate kasebut sadurunge, apa tegese skor IQ, nalika dianggep dhuwur lan nalika kurang, lsp.
Ayo coba kajlentrehake.

Apa IQ?

Minangka konsep sing gampang banget: yaiku skor sing ngandhani sejauh kinerja dadi rata-rata. Katone rumit, nanging saiki bakal katon luwih gampang. IQ rata-rata 100, i.e. yen kita duwe wong ing skala 1 nganti 100, individu ing langkah kaping 50 bakal duwe IQ 100 (50 persen). Iki tegese kanthi skor luwih saka 100, sampeyan bakal duwe kinerja rata-rata ing ndhuwur lan ing sadawane. biasane IQ normal antarane 85 lan 115 sing dianggep (ing ngisor iki kira-kira 68% saka populasi tumiba) lan kinerja skor defisit intelektual dianggep kurang saka 70.

Sampeyan bisa uga kasengsem ing: Apa tingkat pendhidhikan duwe pengaruh ing tingkat intelektual?
Kuisensi Intelektual

Kepiye cara IQ diukur?

Tes intelijen sing paling akeh bisa ditelusuri (mesthine sawetara meksa) menyang konsep sing disebutake babagan kapinteran cairan lan kapinteran kristal.

Sing paling akeh yaiku Matriks sing progresif saka Raven (biasane PM 38 lan PM 47) lan Tangga Wechsler (ing Italia sing paling anyar yaiku WPPSI-III, WISC-IV lan WAIS-IV).

Ing prakara pisanan, referensi digawe kanggo konsep intelijen adi lan asil kasebut tes kalebu ngrampungake masalah sing ora mbutuhake pengetahuan sadurunge bisa dirampungake (paling ora miturut teori dheweke bebas saka tingkat budaya wong sing diteliti). Iki minangka angka sing ora lengkap sing kurang potongan kanggo ngrampungake. Tugas subjek tepat milih potongan sing ilang.

Ing kasus kaping loro, iki minangka tes sing sebagian ngukur intelijen cairan (biasane karo tugas sing padha karo sing mung diterangake lan tugas liyane, kayata ngasilake gambar liwat persagi berwarna) lan sebagian intelijen kapinteran (tugas jinis verbal ing ngisor iki adhedhasar kawruh babagan ilmu ilmiah lan babagan kemampuan kanggo njlentrehake kanthi lisan). Ana uga tes liya sing nggawe tes kasebut, sing bisa ditelusuri maneh kacepetan Processing (kecepatan otak bisa ngolah informasi) lan uga memori sing digunakake (kemampuan kanggo njaga informasi ing memori lan nindakake proses kanthi). Aspek iki pancen menarik amarga miturut akeh panaliten, asil sing diasilake ing tes memori sing digunakake lan kecepatan pangolahan kayane bisa nerangake babar pisan asil saka tes intelijen cairan.

Sampeyan bisa uga kasengsem ing: Skills matematika ing bocah prasekolah: pentinge ngerti carane ngidentifikasi rutin

Sanajan akeh sarjana saiki nganggep IQ konsep sing ketinggalan jaman, iki isih dadi titik penting ing definisi sawetara kelainan lan mula pangukuran tetep penting kanggo tujuan diagnostik. Uga terus dadi alat sing bisa nyedhiyakake informasi sing penting supaya digunakake kanthi ati-ati diwenehi watesan teori gedhe tenan.

Kanggo ngrampungake kita bisa ngerteni manawa tes IQ minangka tes sing dicoba nempatake wong ing skala fungsi intelektual sing sawetara kinerja ditetepake ing hubungan (panyimpangan) kanthi rata-rata (100). Sanajan watesan sing gedhe, nilai kasebut terus digunakake amarga ngidini kanggo ngira jurusan sing bisa ditindakake manungsa kanggo ngrampungake sinau lan nindakake komitmen.

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri

Tes intelijen anakNingkatake kapinteran