Kita asring ngucapake aphasia, loro kanthi ringkes nerangake apa iku, loro kanthi nuduhake akeh panganan kanggo mikir e bahan sing migunani kanggo pasien lan profesional. Kita uga ngomong babagan alat teknologi sing adaptasi menyang remot mbisakake. Babagan telerehabilitasi, kita wis ngobrol babagan topik iki uga, kayata ing kasus aplikasi cedera otak tengkorak.

Kaya sing dingerteni ing kahanan liyane, owah-owahan gaya urip sing ana gandhengane karo COVID-19 uga nyebabake owah-owahan cara rehabilitasi, nyoba adaptasi sing terakhir kanggo kabutuhan pasien individu. Ing kene, ing konteks pamisahan, tele-rehabilitasi nganggep nilai sing penting. Mesthi kasebut nganggep manawa kasus aphasika, pasien sing asring mbutuhake manajemen sing berpanjangan lan intensif, angel ditundha menyang "sesuk" hipotesis.

Kajaba iku, riset ilmiah kasedhiya kanggo kita, sing diwenehake, asring bisa menehi indikasi sing apik marang para profesional babagan pendekatan sing paling cocog, priksa manawa asil paling apik dipikolehi adhedhasar karakteristik pasien tartamtu. Ing babagan iki, riset dening Zhou lan rekan kerja diterbitake ing taun 2018[1] ing wong wis ditaksir efek rehabilitasi komputer kanggo aphasia, uga mbandhingake efek latihan sing padha ditindakake kanthi dibandhingake nalika perawatan sing padha ditindakake dening spesialis fisik.




Ayo khusus kanggo riset ...

40 wong sing aphasia dipilih lan dipérang dadi 4 subkumpulan:

  • 10 wong nindakake rehabilitasi komputerisasi ing rumah sakit;
  • 10 wong nindakake rehabilitasi komputerisasi casa;
  • 10 wong makili klompok kontrol casa (keterlibatan ing obrolan kulawarga 30 menit sedina).

Kanggo nguji efek pelatihan kasebut, kabeh peserta ing riset, sadurunge lan sawise papan pemulihan (14 dina kanggo rehabilitasi rumah sakit, 30 dina kanggo rehabilitasi remot) kena evaluasi testistik basa kanthi tesis sing beda: Western Aphasia Baterei (WAB) lan Kemampuan Komunikatif ing Tes Living Living (CADL).

Nanging apa rehabilitasi kalebu?

Peneliti nggunakake sawetara latihan komputerisasi babagan aspek-aspek khusus basa nanging uga domain non-linguistik:

  • Nell 'dhaerah linguistik, latihan sing fokus ing pangerten lisan, pangerten ditulis, Ambalan, denomination e nulis (asosiasi gambar-gambar, rentang angka, pangerten ukara, jangkoan kerja, pengulangan ukara, pengulangan tembung, menehi jeneng kanggo jeneng lan kata kerja, menehi jeneng kanthi asosiasi tokoh, menehi jeneng kanthi asosiasi gambar, nulis tembung lan frasa sing dirungokake, deskripsi ditulis tokoh, panggunaan sinonim, mbusak non-tembung, konstruksi tembung);
  • Nell 'wilayah kognitif (non-verbal), latihan fokus ing attenzione, memori e fungsi eksekutif (njupuk informasi sing dipasangake, Olahraga Go / No-go, tugas Stroop, liyane adhedhasar flanker, latihan "ngoper", latihan span perhatian lan tugas memori sing digawe adhedhasar n-bali).

Apa latihan komputerisasi iki migunani? Apa ana bedane kanggo nggunakake dheweke ing ngarsane fisik saka operator dibandhingake kanthi ngleksanani mbatalake lan otonomi karo relatif?

Kabar apik. Cara rehabilitasi iki efektif, yaiku, kombinasi latihan sing ana gandhengane karo basa lan latihan "kognitif" nyebabake pangembangan ucapan lan komunikasi pasien pasien aphasic. Tambah prestasi ora mung ditemokake ing skor global kayataAphasia Quotient saka WAB, nanging uga ana ing subtitik sing beda-beda saka baterei sing padha (basa spontan, pangerten lisan, pengulangan lan jeneng); Kajaba iku, minangka bukti saka asil skor ing CADL, efek rehabilitasi komputer uga ditrapake kanggo katrampilan komunikasi sing luwih umum, ora mung linguistik sejatine.




Sampeyan bisa uga kasengsem ing: Sclerosis macem-macem: kekurangan kognitif lan katrampilan nyopir

Nanging, kudu dielingake, sanajan perawatan rumah sakit lan remot efektif, pendekatan pertama melu luwih apik. Dadi, ngarsane spesialis tetep penting kanggo njamin asil sing luwih penting; ing kasus apa wae, panggunaan alat berkomputer sing bisa digunakake ing tele-rehabilitasi nuduhake pelengkap sing bener supaya bisa nambah sawetara katrampilan nalika ngarsane fisik operator ora bisa, utawa kanggo ngimbangi biaya lan mupangat (digunakake mbatalake nyuda biaya; papan pemulihan).

A 'kabar apik liyane yaiku ing situs iki, ing jero kita GameCenter ana akeh aplikasi gratis kanggo nggarap aspek riset linguistik lan kognitif:

  • Kanggo bagean linguistik kita duwe khusus bagean kanggo aphasia sing ora manggon amarga jumlah app sing kasedhiya saestu akeh lan kita menehi saran supaya bisa deleng;

Kabeh app bisa digunakake kanthi gratis online. Kanggo nggunakake aplikasi web sanajan offline ing pc lan ndhukung karya kita bisa download aphasia KIT. Koleksi iki ngemot 5 aplikasi web (Nulis tembung, Pangerten leksikal, Jeneng suku kata, Kenali suku kata lan Tabel suku kata) kanggo digunakake ing PC lan luwih saka sewu kaca kertu kanthi kegiyatan nyithak, tabel komunikasi lan macem-macem bahan.

Kita uga nggawe telung koleksi kegiatan ing basa PDF sing dipérang miturut area:

Kanggo artikel teoretis ingaphasia sampeyan bisa visit arsip kita.

Ivano Anemone
Dheweke urusan karo neuropsikologi nalika umur pangembangan, diwasa lan umur. Saiki dheweke kolaborasi ing sawetara proyek babagan aspek kognitif ing sawetara penyakit neurodegeneratif.

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri