Tindakake kita ing Facebook supaya bisa dianyari babagan game, tes, review lan artikel anyar!

Apa dheweke. Iki minangka penyakit sing kedadeyan cedera otak saka macem-macem jinis (contone, cedera sirah utawa stroke). Gejala beda-beda gumantung karo jinis cedera. Kekurangan kognitif sing sampeyan temoni bisa ana hubungane ingattenzione, ing memoripiyambakipun basapiyambakipun gerakan, ing pemahaman lan sing diarani fungsi eksekutif.

Kepiye dheweke katon. Kelainan kasebut bisa mbukak awake dhewe kanthi pirang-pirang cara, kayata, kayata inersia (wong bisa nuduhake diskon ing saben kegiatan), disinhibition e impulsiveness (bisa uga ora bisa nyuda tumindak sing ora cocog), kasekengan kanggo ngomong, kangelan serius saka pangerten saka basa, penting carelessness, forgetfulness, "buta" kanggo kabeh bagean ing visualnglirwakake), kangelan nglakokake tugas motor sing sepele. Nalika ngadhepi masalah nyata kasebut, bisa uga bisa nulungi, sing kena pengaruh, uga kasekengan kanggo ngenali dheweke, diarani anosognosia (Contone, nolak kekurangan motor sing asring ngancani sawetara jinis cedera otak).

Kepiye cara diagnosa dheweke. Kekurangan jinis iki mbutuhake siji evaluasi jero kanthi akeh tes kognitif, biasane ditindakake dening psikolog sing dilatih ing neuropsikologi (asring kerjasama karo ahli terapi pidato utawa tokoh liyane khusus ing kelainan iki). Tes iki, digabungake karo koleksi informasi sajrone wawancara karo pasien lan anggota kulawarga, dadi gambaran lengkap babagan kesulitan pasien lan kapasitas tunjangan supados nyiapake a rencana rehabilitasi pribadi.

Wawasan: cedera stroke lan sirah

stroke

Strok (uga diarani apopoxy, serangan apoplectic utawa stroke apoplectic) tegese stroke Acara cerebrovaskular patologis sing padha entuk owah-owahan fungsi otak. Miturut Organisasi Kesehatan Donya, strok cocog karo tandha-tandha lan gejala sing dadakan amarga kekurangan fungsi otak, luwih saka 24 jam lan kanthi asil sing ora apik, sing ora bisa diarani amarga sebab liyane kajaba vasculopathy serebral (WHO, 2010).

Sastera sing kasedhiya nuduhake yen udakara 30% pasien sing lara stroke ngalami cacat kognitif sawise 4 taun.

Saka sudut pandang kognitif, kekurangan bisa makili macem-macem, ganti miturut situs cedera otak, ekstensi, umur wiwitan, kesehatan etc. Antarane gejala sing paling sering yaiku kelainan pengawasan lan sakaattenzione, defisit saka memori, saka praxia, saka fungsi eksekutif, saka pemahaman lan saka basa. Penting kanggo nyatakake manawa iki minangka gambaran sing ringkes amarga komponen individu kudu ditliti kanthi jero sajrone evaluasi kanggo nggawa jinis defisit kanthi cara sing paling tepat, kanggo tujuan sing luwih efektif rehabilitasi neuropsikologis. Contone, ujar manawa pasien ngalami gangguan basa (aphasia) ora informatif banget yen ora nemtokake (sawise evaluasi neuropsikologis sing cukup) ing level kelainan kasebut. Yen defisit kasebut gegayutan karo level sintaksis-gramatikal, pasien bakal nuduhake, ing antarane pirang-pirang pratandha, basa telegraf lan / utawa kesulitan mangertos basa nalika pangerten ora bisa dipisahake karo tembung fungsi (kayata konjungsi utawa kata kerja tambahan), nalika karusakan kasebut ditulis ing level leksikal, pasien bakal berjuang mangertos lan / utawa ngasilake tembung siji. Akibat sing paling jelas yaiku jinis rehabilitasi sing kudu dituju defisit sing didiagnosis aevaluasi jero (ndeleng kene aku tes kanggo ngevaluasi memori, i tes kanggo ngevaluasi fungsi eksekutif, i tes kanggo ngevaluasi perhatian).

Sampeyan bisa uga kasengsem ing: Aphasia: apa lan apa sing bisa ditindakake
Kepala sirah

Cegah sirah yaiku a karusakan babagan kulit kepala lan / utawa cranio lan / utawa otak, lan isih nggambarake panyebab utama pati ing umur 45 taun. Nyatane, udakara 50% wong sing tiwas ing klompok umur iki ana gandhengane karo akibat saka cedera sirah, sing, uwal saka bebaya nyawa, asring nyebabake cacat sekunder (Gabbanelli et al., 2005). Ing saindenging jagad dheweke tanggung jawab kanggo asil paling akeh cacat permanen (Sangiovanni et al., 2003). Cilaka sirah (uga diarani cedera intrasranial utawa cedhake sirah) nalika cedera otak ditemtokake dening a trauma dadakan. Dheweke bisa nyebabake asil tertutup (yen obyek sing kena tengkorak durung nembus) utawa mbukak (yen obyek sing nyerang tengkorak kasebut wis mlebu ing otak) cedhake ing sirah.

Loro jinis sirah sing paling sering yaiku emosi (trauma otak) lan contusion (bruise ing otak) lan ing literatur, ana persetujuan ing klasifikasi ciloko sirah dadi bocah cilik, moderat lan abot (adhedhasar skala peringkat disebut Glasgow Coma Scale) (Gabbanelli et al., 2005).

Ing pirang-pirang kasus, saka sudut pandang motor, kognitif lan prilaku, cedera sirah bisa nyebabake sawetara kekurangan (lelara gampang ora kelingan, aphasia, kelainan attentional, irama turu-tangi turu, owah-owahan swasana ati, disinhibition...), asring permanen (Fogliato et al., 2008).

Saka sudut pandang kognitif, asil beda-beda gumantung karo pirang-pirang faktor kayata, umpamane lokasi lesi otak, jinis karusakan, ambane lan umur pasien. Iki kalebu sawetara gangguan sing ringkes kayata saiki ing sindrom kraniolesal subyektif (ing ngendi wong kasebut nglaporake sakit kepala, visual, akustik, gangguan zaitun, pusing, ngowahi irama circadian, kesulitan memori, laba lentur, kesulitan konsentrasi, asthenia, abulia lan apathy) menyang gambar sing luwih serius sing bisa mengaruhi akeh fungsi kognitif bebarengan. Sawetara conto yaiku kekurangan ing fungsi eksekutif, ing aphasiapiyambakipun nglirwakake, ing lelara gampang ora kelingan ei gangguan pangerten.

Sampeyan bisa uga kasengsem ing: Tes kognitif prédhiksi résiko mati sawise stroke

Penting negesake carane pirang-pirang taun bukti wis nambah babaganefektifitas di pangobatan neuropsikologis saben il mbalekake akeh fungsi sing dikompromi (Rohling et al., 2009; Cicero et al., 2005). Pentinge kanggo njupuk tanggung jawab ing pirang-pirang lapangan lan, utamane ing bidang kognitif, salah sawijine, jelas evaluasi neuropsikologis sing lengkap sing nuduhake kekurangan kasebut kudu diobati lan fungsi sing disimpen supaya pungkasane bisa ngatasi gangguan.

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri

dimensiaKelainan perhatian