Wis suwe kita wis biasa ngrungokake babagan COVID-19 saben dina (lan kudune), babagan masalah pernapasan sing bisa nyebabake, nganti pati sing kondhang.

Sanajan masalah sing paling umum yaiku demam, batuk lan kangelan ambegan, ana siji aspek sing ora disebutake, nanging akeh riset: defisit kognitif.

Anane, anosmia (ilang mambu) lan ageusia (ilang rasa) wis fokus kemungkinan penyakit kasebut sacara langsung utawa ora langsung mengaruhi sistem saraf pusat uga.


Diwenehake, kaya sing wis kasebut, inganané panelitian penting sing wis ngevaluasi anane defisit kognitif ing wong sing kena COVID-19, klompok sarjana nganakake kajian babagan literatur saiki babagan subyek kanggo ngringkes data sing paling nyata sing saiki kasedhiya[2].

Apa sing muncul?

Sanajan akeh watesan sing ana gandhengane karo heterogenitas riset sing ditindakake (umpamane, beda tes tes kognitif sing digunakake, macem-macem sampel kanggo ciri klinis ...), ing ndhuwur review[2] data sing menarik dilaporake:

  • Persentase pasien cacat uga ing tingkat kognitif bakal konsisten banget, kanthi persentase sing beda-beda (adhedhasar panliten sing ditindakake) saka minimal 15% nganti maksimal 80%.
  • Defisit sing paling asring nyebabake domain eksekutif-attentional nanging uga ana paneliten sing bisa uga ana defisit mnemonic, linguistik lan visual-spatial.
  • Jumbuh karo data literatur sadurunge[1], kanggo tujuan skrining kognitif global, sanajan kanggo pasien COVID-19, MoCA bakal luwih sensitif tinimbang MMSE.
  • Ing ngarsane COVID-19 (sanajan gejala sing entheng), kemungkinan uga duwe defisit kognitif bakal saya mundhak 18 kali.
  • Sanajan sawise 6 wulan mari saka COVID-19, udakara 21% pasien bakal terus nuduhake defisit kognitif.

Nanging kepiye kabeh kekurangan iki bisa ditindakake?

Ing panliten sing nembe diringkesake, para peneliti nyathet papat mekanisme sing bisa ditindakake:

  1. Virus kasebut bisa tekan CNS kanthi ora langsung liwat alangan otak getih lan / utawa langsung kanthi transmisi akson liwat neuron pencium; iki bakal nyebabake kerusakan neuron lan ensefalitis
  1. Kerusakan pembuluh getih otak lan coagulopathies sing nyebabake stroke iskemik utawa hemorrhagic
  1. Tanggepan inflamasi sistemik sing gedhe banget, "badai sitokin" lan disfungsi organ periferal sing mengaruhi otak
  1. Iskemia global sekunder kanggo gagal ambegan, perawatan ambegan lan sing disebut sindrom sumelang pernafasan akut

Serat

COVID-19 kudu dianggep serius anche amarga bisa ngalami kekurangan kognitif, utamane amarga kedadeyan kasebut asring banget lan uga bakal mengaruhi wong sing ngalami penyakit kanthi gejala ringan, uga ngelingi terus-terusan kompromi neuropsychologis sing kasebut sadurunge.

Sampeyan uga duwe minat ing:

BIBLIOGRAFI

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri

kesalahan: Content dilindhungi !!