Saiki wis dingerteni lan dingerteni manawa fungsi eksekutif gegandhengan banget (bebarengan karo intelijen) karo pirang-pirang aspek ing urip kita: kita duwe data babagan prediktivitas sing ana gandhengane karo kinerja akademik, menyang creativeness, katrampilan maca lan pangertosan teks, ing katrampilan matématika, kanggo basa lan kabehagresi.

Nanging, biasane, nalika nganalisa efek fungsi eksekutif ing aspek penting ing urip kita, riset utamane fokus karo sing diarani fungsi eksekutif kadhemen, yaiku, luwih "kognitif" lan bebas saka emosi (contone, ing memori sing digunakake, keluwesan lan hambatan kognitif); luwih ora digunakake tinimbang fungsi eksekutif sing diarani panas, yaiku sing cocog karo tujuan sing nuntun keputusan (utamane yen diresiki karo aspek emosional lan motivasi), kontrol emosi, telusuran gratifikasi lan kemampuan kanggo nundha. .

Ing taun 2018, Poon[2] mula wis mutusake nyoba nyoba nyoba nyoba nyoba sinau klompok remaja babagan sinau sekolah lan kesehatan psikologis lan kemampuan adaptasi; ing wektu sing padha, para remaja padha ngalami evaluasi fungsi eksekutif, adhem lan panas, liwat batere khusus.


Apa sing muncul saka riset?

Senadyan apa sing dicritakake penulis ing artikel dhewe, kabeh tes sing digunakake kanggo menilai kadhemen (kontrol perhatian, hambatan memori, fleksibilitas lan perencanaan kognitif) lan panas (nggawe keputusan) meh ora ana utawa ora ana gandhengane (korélasi paling dhuwur, lan mung siji kanggo nggayuh level signifikansi statistik, mung r = 0,18!); iki ngidini kita hipotesis, selaras karo argumen Miyake lan kolega[1], manawa macem-macem komponen fungsi eksekutif bisa dipisahake siji liyane.

Aspek sing menarik banget mesthine yaiku, pengaruh saka pengaruh tingkat intelektual, fungsi eksekutif kadhemen padha prediktif ing kinerja akademik nalika fungsi eksekutif sing ramah kabukten bisa diprediksiadaptasi psikologis.
Fungsi eksekutif sing adhem lan panas, nalika digunakake kanthi sinergis, mula bisa uga ana rong konstruksi sing beda lan kanthi wigati beda karo macem-macem konteks urip.

Pungkasan, data penting liyane sing cocog karo tren skor ing tes sing digunakake ing riset iki, wiwit umur 12 nganti 17 taun: memori kerja verbal nuduhake tuwuhing terus-terusan kanthi umur (ing kisaran sing ditliti ing panliten iki), uga nuduhake paningkatan kanthi cepet udakara 15 taun; uga ing kontrol manungsa waé katon tuwuh terus ing klompok umur iki; ing kana keluwesan kognitif kayane nambah terus nganti umur 16 taun; Kajaba, kemampuan kanggo pencegahan nuduhake munggah tajem saka 13 nganti 16; ing kana planningpungkasane, nuduhake pertumbuhan terus-terusan kanthi umur, nanging nuduhake puncak kenaikan udakara 17 taun.
Beda banget karo tren fungsi eksekutif sing ramah amarga gaya wiwit umur 12 nganti 17 taun bentuke lonceng (utawa kuwalik "U"); tegese, umure udakara 14-15 taun, kinerja sing luwih ala (ing panliten iki) dibandhingake karo umur sadurunge lan sabanjure; sing luwih tepat, ing klompok umur iki ana kecenderungan resiko sing luwih gedhe lan telusuran kepuasan cilik nanging langsung (dibandhingake karo wektu sing luwih adoh nanging luwih gedhe).

Kanggo nyimpulake ...

Gegayutan karo fungsi eksekutif sing adhem, larangan, memori kerja lan keluwesan kognitif katon luwih tuwa tinimbang rencana; mula bisa dianggep yen mantan (luwih dhasar) dadi dhasar pangembangan sing terakhir (saka urutan sing luwih dhuwur).

Dibandhingake karo fungsi eksekutif sing panas, pola "U" sing kuwalik bisa nerangake paningkatan kecenderungan prilaku risiko sing asring diamati ing masa remaja.

Sing luwih umum, tes fungsi eksekutif sing adhem lan sing kanggo fungsi eksekutif sing panas katon ngukur konstruksi sing beda-beda: sing sadurunge, nyatane kayane luwih ana gandhengane karo pencapaian tujuan sing luwih "kognitif" (kayata kinerja sekolah), sing terakhir luwih gegandhengan karo tujuan sing luwih sosial lan emosional.

Wawasan fungsi eksekutif sing luwih integral mula migunani, asring banget ora seimbang ing komponen liyane kadhemen.

Sampeyan uga duwe minat ing:

BIBLIOGRAFI

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri

kesalahan: Content dilindhungi !!