Ing artikel sadurunge kita ngomong babagan sinau babagan fungsi eksekutif sing prédhiksi katrampilan matématika.

Nanging, wektu iki, pasinaon karo Johann lan rekan-rekan [1], kita bakal ngomong babagan fungsi eksekutif lan maca. Utamane, kanggo maca, dekoding lan pangerten, rong komponen independen nanging berkat banget, bakal diteliti.

Hipotesis yaiku beda subkaca fungsi eksekutif bisa uga penting kanggo maca. Khusus:

  • La memori sing digunakake umume, miturut panaliten anyar (mligine analisis meta dening Peng lan rekan-rekan [2]), iki bisa nggambarake katrampilan maca, utamane ing taun-taun awal, utawa ing tahap akuisisi maca, nalika nggarap memori langsung mligine bakal luwih migunani ing tahap-tahap mengko.
  • La keluwesan bisa duwe peran penting kanggo ngatur transisi antarane informasi penting sing diwaca lan informasi anyar sing dipikolehi sajrone maca.
  • ingpencegahan bisa digunakake kanggo ngerteni informasi sing relevan sajrone maca, supaya ora luwih penting.

Sinau

Panaliten kasebut ditindakake 186 bocah Jerman siswa kelas katelu lan kaping papat sing ndukung:

  • Tugas span (memori kerja)
  • Tugas kaya stroop (pencegahan)
  • Tugas ganti (keluwesan)
  • Tes maca
  • Tes saka intelijen cairan (matriks warna Raven)

Ing baterei tes Jerman (ELFE 1-6) evaluasi pemahaman ditindakake ing telung level:

  • Tembung (72 barang): subjek mirsani gambar lan kudu milih tembung sing cocog saka 4 tembung sing padha karo fonologis (3 menit supaya bisa)
  • Kalorane (28 ukara): subjek kudu milih ukara kanggo ngrampungake ukara saka 4 distractor sing padha karo fonologis (3 menit supaya bisa)
  • Ngerti (13 teks cendhak): subjek kudu maca teks lan wangsulan 20 macem-macem pilihan sing bakal dijaluk sajrone pitung menit
Sampeyan bisa uga kasengsem ing: Sawetara bukti ing APP GameCenter: perhatian lan fungsi eksekutif

Asil asil

Panaliten kasebut nuduhake:

  • Jangka memori kerja lan pencegahan padha nggandhengake kanthi kacepetan kanthi maca, nanging (kaget) ora ngerti teks
  • Keluwesan hubungane signifikan karo pemahaman saka teks
  • Intelijen intelijen correlates loro karo pangerten teks lan kanthi cepet maca

Umumé, kaya sing wis kita tingali ing hubungan fungsi eksekutif lan katrampilan matématika, pasinaon kaya iki wiwit ngrampungake hubungan ing antarane subkomponen individu lan asil sing nyoba kanggo entuk, lan iki mesthi bisa migunani kanggo ngrancang campur tangan. Ing sisih liya, mesthi elinga yen model fungsi eksekutif, kayata, model, lan liya-liyane asring proses sing ana luwih saka sing kalebu ing sinau; risiksi amarga ora kejawab variabel confounding bisa uga dianggep.

Kajaba iku, kaya sing diantisipasi wiwitan, hubungan antara memori kerja lan maca kayane beda karo umur, mulane sinau kaya iki, sing didhasarake ing bocah kelas katelu lan kaping papat, bisa uga ora umum kanggo kelas ngisor lan ndhuwur. Nanging, isih dadi titik wiwitan sing apik kanggo nyoba mangertos macem-macem mekanisme ndasari kacepetan lan pangerten maca, rong fungsi sing ana gandhengane nanging, kaya sing dikonfirmasi dening panliten iki, uga ing sawetara cara sing mandiri.

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri

fungsi eksekutif matematikaPangertosan teks