Ing artikel sadurunge, kita ngomong babagan sinau babagan fungsi eksekutif sing prédhiksi katrampilan matématika.

Nanging, wektu iki, pasinaon karo Johann lan rekan-rekan [1], kita bakal ngomong babagan fungsi eksekutif lan maca. Utamane, kanggo maca, dekoding lan pangerten, rong komponen independen nanging berkat banget, bakal diteliti.

Hipotesis yaiku manawa subkomponen beda fungsi eksekutif bisa uga duwe peranan penting kanggo maca. Khususipun:


  • La memori sing digunakake umume, miturut panaliten anyar (mligine analisis meta dening Peng lan rekan-rekan [2]), iki bisa nggambarake katrampilan maca, utamane ing taun-taun awal, utawa ing tahap akuisisi maca, nalika nggarap memori langsung mligine bakal luwih migunani ing tahap-tahap mengko.
  • La keluwesan bisa duwe peran penting kanggo ngatur transisi antarane informasi penting sing diwaca lan informasi anyar sing dipikolehi sajrone maca.
  • Thepencegahan bisa digunakake kanggo ngerteni informasi sing relevan sajrone maca, supaya ora luwih penting.

Sinau

Panaliten kasebut ditindakake 186 bocah Jerman siswa kelas katelu lan kaping papat sing ndukung:

  • Tugas span (memori kerja)
  • Tugas kaya stroop (pencegahan)
  • Tugas ganti (keluwesan)
  • Tes maca
  • Tes saka intelijen cairan (matriks warna Raven)

Ing baterei tes Jerman (ELFE 1-6) evaluasi pemahaman ditindakake ing telung level:

  • Tembung (72 item): subyek ngamati gambar lan kudu milih tembung sing cocog ing antarane 4 tembung sing padha karo fonologis (3 menit supaya bisa akeh)
  • Kalorane (28 ukara): subjek kudu milih ukara kanggo ngrampungake ukara saka 4 distractor sing padha karo fonologis (3 menit supaya bisa)
  • Ngerti (13 teks cendhak): subjek kudu maca teks lan wangsulan 20 macem-macem pilihan sing bakal dijaluk sajrone pitung menit

Asil asil

Panaliten kasebut nuduhake:

  • Jembar memori lan hambatan padha nggandhengake kanthi kacepetan kanthi maca, nanging (kaget) ora ngerti teks
  • Keluwesan hubungane signifikan karo pemahaman saka teks
  • Intelijen cairan correlates loro karo pangerten teks lan kanthi cepet maca

 

Umumé, kaya sing wis kita tingali ing hubungan fungsi eksekutif lan katrampilan matématika, panelitian kaya iki wiwit njabarake hubungan antarane sub-komponen individu lan asil sing nyoba dipikolehi, lan iki mesthi bisa migunani nalika ngrancang intervensi. Kosok baline, kudu elinga yen model fungsi eksekutif minangka model, lan iku asring proses sing ana luwih saka sing kalebu ing panliten; risiksi amarga ora kejawab variabel confounding bisa uga dianggep.

Salajengipun, kaya kasebut ing wiwitan, hubungan antara memori kerja lan maca katon beda-beda miturut umur, mulane sinau kaya iki, sing didhasarake ing bocah kelas katelu lan kaping papat, bisa uga ora umum kanggo kelas ngisor lan ndhuwur. Nanging, isih dadi titik wiwitan sing apik kanggo nyoba mangertos macem-macem mekanisme ndasari kacepetan lan pangerten maca, rong fungsi sing ana gandhengane nanging, kaya sing dikonfirmasi dening panliten iki, uga ing sawetara cara sing mandiri.

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri

kesalahan: Content dilindhungi !!
fungsi eksekutif matematikaPangertosan teks