Kita wis ngomong ing sawetara kasus Intelligence lan saka fungsi eksekutif, malah njlentrehake riset sing bakal ditindakake sawetara beda penting.
Nanging, ing wektu sing padha, ora bisa dielingi tingkat tumpang tindih tartamtu ing antarane definisi kaloro konstruksi teori kasebut; Contone, katrampilan ngrancang lan ngatasi masalah kanthi sistematis digunakake ing macem-macem konseptualisasi lan deskripsi fungsi eksekutif. Nanging, kaloro kemampuan kasebut asring nyumbang kanggo nerangake prilaku sing biasane diarani "cerdas".
Amarga kamiripan antarane intelijen lan fungsi eksekutif, wajar yen sing sadurunge paling ora diprediksi sebagian. Kanthi tembung liyane, kita kudu ngarepake manawa kinerja tes kanggo ngukur fungsi eksekutif mundhak, ana paningkatan skor tes kanggo ngevaluasi intelijen.
Gegayutan karo tes fungsi eksekutif, sawetara penulis negesake manawa tes sing ngevaluasi kasebut liwat tugas sing luwih rumit (kayata, ing Tes Sorting Wisconsin Wisconsin utawa Menara Hanoi), dheweke ora bisa dipercaya lan validitas[3]. Salah sawijining upaya sing paling misuwur kanggo nyoba ngrampungake masalah iki yaiku Miyake lan kolaborator[3] sing wis nyoba ngilangi fungsi eksekutif dadi komponen sing luwih gampang lan, sabenere, telu:

  • Pamblokir;
  • keluwesan kognitif;

Liwat panliten sing misuwur banget sing ditindakake kanggo wong diwasa ing universitas, peneliti padha nyoroti kepiye keterampilan kasebut gegandhengan nanging uga bisa dipisahake, uga nuduhake manawa bisa ngramal kinerja ing tugas sing luwih rumit (kayata, Menara Hanoi lan Tes Sorting Wisconsin Wisconsin).

Duan lan kanca-kanca[1] ing taun 2010 padha mutusake nyoba model Miyake uga ing umur pangembangan lan, sabenere, ing individu sing umure antara 11 lan 12 taun. Tujuane yaiku kanggo ngawasi manawa fungsi fungsi eksekutif padha karo sing ditemokake ing wong diwasa, yaiku kanthi telung komponen (hambatan, nganyari memori kerja lan keluwesan) sing ana gandhengane, nanging isih bisa dipisahake.
Tujuane luwih lanjut yaiku ngramal kepiye intelijen cairan diterangake dening fungsi eksekutif.


Kanggo nindakake iki, panulis panliten ngasilake 61 individu kanggo evaluasi intelektual Matriks sing progresif saka Raven, lan evaluasi fungsi kognitif ing telung komponen sing wis kasebut.

ASILING

Gegayutan karo tujuan pertama, asil kasebut negesake persis kaya sing dikarepake: telung komponen fungsi eksekutif sing diukur ana gandhengane nanging isih bisa dipisahake, saéngga nurun, ing individu sing umure luwih enom, asil sing diterbitake 10 taun sadurunge dening Miyake lan kolaborator.

Nanging, bisa uga luwih apik yaiku sing ngubungake pitakon nomer loro: komponen fungsi eksekutif endi sing nerangake skor sing paling penting babagan intelijen cairan?
Meh kabeh tes kanggo fungsi eksekutif nuduhake korélasi sing signifikan (padha cenderung bebarengan) kanthi skor ing tes intelektual. Nanging, kanthi "mbenerake" angka-angka kanggo derajat korélasi timbal balik antarane hambatan, keluwesan lan nganyari memori kerja, mung sing terakhir sing isih ana gandhengane karo intelijen cairan (nerangake udakara 35%).

ING PANUTUP ...

Sanajan asring digandhengake kanthi statistik, fungsi intelijen lan eksekutif terus ditampilake minangka rong konstruksi teori sing beda (utawa, paling ora, tes sing digunakake kanggo ngevaluasi siji utawa konstruksi liyane kayane ngukur beda kapasitas). Nanging, nganyari memori sing digunakake katon minangka komponen fungsi eksekutif sing ana gandhengane karo intelijen. Nanging, sadurunge ngapusi awake dhewe manawa pitakonane gampang banget (bisa uga ngira manawa memori sing kerja kurang cocog karo intelijen sing kurang lan uga kosok balene), kudu dipikirake yen ing conto liyane saka "rata-rata", kabeh bakal dadi rumit. Contone, ing kelainan sinau tartamtu, skor memori sing digunakake katon ora kaiket banget karo IQ[2]. Pramila penting kanggo nganggep data saka panelitian iki minangka panganan penting sing kudu dipikirake, nanging tetep ngati-ati tinimbang nggawe kesimpulan.

Sampeyan uga duwe minat ing:

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri

kesalahan: Content dilindhungi !!