Wis dikenal pirang-pirang taun yen macem-macem sclerosis, ing bagean gedhe saka wong sing nandhang lara, disertai gangguan kognitif; saka iki, kekurangan basa kalebu salah siji sing paling ora diteliti. Antarane sawetara panliten sing nyelidiki gangguan basa pirang-pirang sclerosis yaiku saka Planche lan rekan[2], saka ngendi kira-kira mung 16% wong sing duwe patologi iki bakal ngalami owah-owahan ing jagad linguistik (sanajan, penting kanggo negesake, domain iki mung diteliti karo tes denominasi padha karo tes Boston Naming, sing kita nulis a katrangan ringkes).

Nanging, sapa sing melu evaluasi neuropsikologis ing wilayah kasebut, ngerti salah sawijining masalah sing asring dilaporake para pasien babagan basa. Kanggo alesan iki, El-Wash lan kolaborator wis nyelidiki frekuensi karo wong sclerosis macem-macem sambat saka ekspresi verbal utawa kekurangan pangerten, nalika nyoba nyritakake masalah kasebut kanthi kualitas urip.

Panaliten

Kabeh peserta ing riset kasebut yaiku wong sing duwe macem-macem sclerosis sing ngalami angket ing ngisor iki:

  • Angket ing informasi klinis lan demografi saben wong.
  • Lo Angket pitakon khusus patologi kanggo wong sing duwe Sclerosis Multiple, angket 16 item gegayutan kelainan basa kalebu reactment tembung, basa ekspresif, kesalahan menehi jeneng, lan masalah kanggo ngerti babagan basa.
  • Il Ukur Formulir Short 12-Item, angket babagan tingkat integritas fisik, keterampilan sosial, nyeri fisik, lemes, watesan sing ana hubungane karo masalah kesehatan, persepsi babagan kesehatan umum.

Asil asil

75% wong sing duwe macem-macem sclerosis, paling ora sing melu sinau iki, kekurangan basa sing dilaporake. Utamane, 66% nglaporake kesulitan kanggo ngeling-eling tembung, 54% masalah basa ekspresif, 49% kesalahan menehi jeneng lan 41% kangelan kanggo ngerteni basa sing diucapake.

Kesulitan kasebut ora beda karo lanang lan wadon; ora ana bedane ing tingkat pendhidhikan, subtipe pirang-pirang sclerosis utawa intake obat; ing wektu sing padha, kekurangane sing dilaporake ora ana gandhengane karo umur utawa wektu diagnosis digawe.

Ing sisih liya, kudu dielingake yen anané kesulitan linguistik sing dirasakake luwih akeh ing antarane wong sing ora duwe pakaryan, kanthi persentase tikel (24%) dibandhingake karo wong sing duwe pakaryan.

Kajaba iku, kekurangan basa dirasakake luwih asring tumrap wong sing nglaporake kualitas urip sing luwih murah.

kesimpulan

Prevalensi gejala sing muncul ing panliten iki misale jek bisa ngatasi ide sing dawa yen basa iku intake ing macem-macem sclerosis. Iki kudu dingerteni karo profesional kesehatan sing ngatasi wilayah kasebut, mesthi takon karo pasien manawa dheweke nemoni masalah ing bidang linguistik.

Sampeyan bisa uga seneng:

Sampeyan bisa uga kasengsem ing: Akeh sclerosis: kekurangan kognitif prédhiksi perkembangan penyakit lan kekandelan kortikal sawise 8 taun
Ivano Anemone
Dheweke urusan karo neuropsikologi nalika umur pangembangan, diwasa lan umur. Saiki dheweke kolaborasi ing sawetara proyek babagan aspek kognitif ing sawetara penyakit neurodegeneratif.

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri

Ngapikake keterampilan saben dina ing wong tuwaRehabilitasi neuropsikologis komputer ing macem-macem sclerosis