Kita wis ujar sawetara kesempatan sing bisa kangelan kognitif ing macem-macem sclerosis sing bisa uga mikir babagan memori lan fungsi eksekutif. Kita uga ndeleng kepiye kekurangan kasebut, yen saiki uga ana hubungane kangelan ing saben dinten, uga ing katrampilan nyopir et al pangopènan kerja; kita uga wis ndeleng kepiye ngarsane masalah kognitif kaya ngono prédhiksi kemajuan penyakit lan konversi saka relapsing reming menyang progresif.

Kanthi riset sing diterbitake ing taun 2019, Pitteri lan kolaborator[1] dheweke ngupaya nolak hubungan ing antarane fungsi memori lan eksekutif ing konteks sclerosis kaping. Ing panliten kasebut, peneliti nyetel rong tujuan:

  • Priksa peran saka fungsi eksekutif ing kekurangan belajar verbal sing asring dumadi ing pirang-pirang wong sclerosis
  • Ngerti hubungan iki kanthi owah-owahan otak (kekandelan kortikal ing wilayah sing ana hubungane karo memori lan ing wilayah sing ana hubungane karo fungsi eksekutif).

Panaliten

Kanggo nggayuh tujuan sing diterangake, klompok pasien ngalami tes memori verbal dijupuk saka Tes Baterai Singkat lan Bawa Baleni Ujian Pemilih Rao, tes sing padha karo Buschke-Fuld's Verbal Supra-Span Learning (kene gambaran sing cendhak).

Tiyang ingkang sami ugi angsal ical lan tes fungsi eksekutif: Tes Stroop, Uji Fluensi Alternatif lan Tes Tes Lima Lima sing Dhewe (kabeh tes kasebut diterangake ing kene).

Asil asil

Dibandhingake karo fungsi eksekutif, yaiku Tes Fluiditas Alternatif signifikan karo skor ing tes memori, supaya bisa nerangake bagean kasebut bedane antarane 38% lan 42% tes mnemonic verbal.

Dibandhingake kekandelan kortikal, owah-owahan korteks ngarep medial sisih tengen, gyrus ngarep sisih tengen ndhuwur, saka hippocampus sisih tengen lan kiwa, saka korteks orbital-frontal sisih kiwa lan kiwa lan cagak sisih ngarep sisih tengen nerangake. bedane antarane 45% lan 52% kinerja ing tugas memori verbal.

Katrampilan sinau verbal bisa uga ana hubungane karo kekurangan ing fungsi eksekutif lan pangowahan otak ngarep lan temporal.

Serat

Data sing muncul ing panliten iki nuduhake kemungkinan fungsi eksekutif, utamane fleksibilitas kognitif, pengaruhe kemampuan mnesic, nemokake data tambahan kanggo ndhukung hipotesis iki ing sesambungan antarane pangowahan serebral ing wilayah ngarep temporal lan defisit belajar verbal.

Penting kanggo negesake yen data sing asale saka panliten iki yaiku korelasional sing eksklusif lan ora ngidini nggayuh kesimpulan babagan link akibat. Nanging, yen kesimpulan sing diraih dening panulis (bisa uga cepet) dikonfirmasi dening riset liyane, bakal entuk pangerten yen, ing ngarsane kekurangan mental, rehabilitasi ora kudu adhedhasar eksklusif ing memori kasebut, nanging bisa uga cocog kanggo nggabungake karo sawijining karya. uga ngarahake fungsi eksekutif.

Sampeyan bisa uga seneng:

Sampeyan bisa uga kasengsem ing: Multiple sclerosis lan kekurangan kognitif
Ivano Anemone
Dheweke urusan karo neuropsikologi nalika umur pangembangan, diwasa lan umur. Saiki dheweke kolaborasi ing sawetara proyek babagan aspek kognitif ing sawetara penyakit neurodegeneratif.

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri

Hubungan antarane pendhidhikan lan intelijenSkema Envying mbantu katrampilan matematika