Dementia, kanthi pirang-pirang bentuk, nggawa beban sing signifikan kanggo 50 yuta wong sing kena pengaruh ing saindenging jagad, uga pengasuh.

Sawetara tingkat penurunan kognitif dianggep minangka bagian saka tuwa normal. Dementia, ing sisih liya, nggawe "mandhiri" iki, terus-terusan kompromi memori, pamikiran, orientasi, pitungan lan katrampilan sinau, pangerten lan pangadilan [1].

Tantangan sing terus-terusan ora mung kanggo golek pilihan perawatan anyar lan luwih apik, nanging uga bisa nemokake indikasi sing bener sing ngidini kita prédhiksi apa jinis kekurangan kognitif wong sing bakal urip sajrone umur.

Sinau dening Gustavson lan rekan [2] ngupaya kanggo mriksa katrampilan ing tes neuropsikologis khusus kanggo prédhiksi kejahatan kognitif entheng (MCI) ing wong diwasa sing sehat. Penulis fokus marang memori episodik lan ing fluansi semantik minangka prédhiksi potensial, uga interaksi antarane rong variabel kasebut.

Aspek sing menarik kanggo riset yaiku pilihan klompok tartamtu kanggo ngrujuk: kembar sing dipilih saka pria sing wis dadi tentara militer antara taun 1965 lan 1975 (umure 51 nganti 59 taun).

Tes Neuropsikologis digunakake kanggo ngukur memori episodik lan fluency verbal, uga status kognitif, ing wiwitan panaliten lan sawise wektu 6 taun. Mung wong sing duwe tingkat kognitif normal ing survey pisanan sing dipilih kanggo melu ing panaliten kasebut.

Nalika variabel minat panaliten iki diteliti, panulis nemokake manawa kemajuan MCI diprediksi kanthi skor sithik ing memori semantik lan memori episodik ing wiwitan panaliten. Utamane, memori episodik kayane ngramut proses ing MCI amnesis, sanajan katrampilan semantik uga nduwe peran sing ora diabaikan.

Salajengipun, memori episodik, nanging ora mesthine fungsionalitas semantik, uga katon prédhiksi kanggo MCI sing ora amnesis, saéngga bisa dadi jinis panggilan sing kaget kanggo kognitif umum tinimbang mung ing wilayah sing ana gandhengane karo memori.

Temokake liyane sing menarik yaiku yen kefasihan semantik lan memori episodik katon, nanging panemune, miturut panulis, bisa asale saka aspek genetik amarga pagelaran ing rong tes kasebut beda karo pasangan sing padha karo pasangan kembar.

Penulis nyimpulake yen memori episodik lan fluansi semantik kudu digunakake minangka indikasi resiko kanggo penurunan kognitif ing individu normal. Sanajan pentingipun penanda Biologi kanggo diagnosis (kayata temonan Pet) ora bisa ditolak, data nuduhake manawa tes neuropsikologis asring mbuktekake luwih apik lan para prediktor penurunan kognitif lan perkembangane menyang demens Alzheimer.

Dadi Gustavson lan kanca-kancane percaya manawa pendekatan sing becik bakal nggabungake informasi saka penanda biologis kanthi informasi saka tes lan flu ing memori kanggo ngramalake kognitif ing wong sing sehat.

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri

Perawatan semantik ing wong diwasa