Basa, fungsi kognitif penting sing tuwuh ing masa kanak-kanak, dadi aspek sing rawan ing pirang-pirang gangguan saraf. Nalika pangolahan basa kurang, diagnosis saka aphasia. Penting kanggo dicathet kedadeyan sing kerep, utamane ing pasien sing ngalami strok utawa kerusakan otak liyane.[2].

Amarga kerumitan lan keterlibatan ing pirang-pirang wilayah otak, basa bisa cacat ing pirang-pirang penyakit neurodegeneratif; conto sing jelas iki yaiku dimensia, yaiku, kognitif kognitif tingkat dhuwur. Siji jinis demensia utamane ing basa: yaikuAphasia kemajuan primer (PPA) lan ana nalika wilayah otak sing melu basa wiwit saya rusak[3].

PPA bisa uga dipérang dadi pirang-pirang varian, adhedhasar kasusah basa sing diwenehake pasien. Pasien karo varian semantik saka PPA (svPPA), umpamane, ngalami masalah sing terus maju ing jeneng jeneng, papan utawa wong. Nalika wektu terus maju, bisa dadi luwih angel kanggo dheweke ngerti makna tembung tartamtu lan bisa ngalami masalah njaga percakapan amarga pengirangan kosa kata sing terus-terusan.[3].

Kekurangan sing dijlentrehake ing ndhuwur uga kelingan penyakit neurodegeneratif liyane sing wicara wis saya suwe saya ganti: penyakit Alzheimer. Ing tahap wiwitan, pasien karo Alzheimer uga nemoni angel kanggo mbalekake tembung, saengga bisa uga fluzone. Nalika kelainan saya mundhak, dheweke mulai dadi luwih gagap, gagap utawa nggunakake tembung sing salah, nganti pungkasane ilang kemampuan kanggo nggawe ukara kanthi bener.[1].

Sampeyan bisa uga kasengsem ing: Telerehabilitasi kanggo patologi pidato ing wong diwasa

Pitakon sing bisa ditrapake yaiku ing ngisor iki: yaiku mekanisme sing nyebabake defisit basa ing rong kelainan sing diterangake padha?
Iki minangka pitakonan De Vaughn lan rekan-rekan nyoba kanggo mangsuli[4] kanthi riset sing diterbitake ing Jurnal Neuropsychology.
Tujuan panulis yaiku ngevaluasi lan mbandhingake memori episodik verbal (nggunakake uji belajar dhaptar tembung) ing 68 pasien sing duwe svPPA lan 415 karo penyakit Alzheimer.

Peserta ngalami macem-macem tes neuropsikologis babagan fungsi perhatian, basa, memori lan eksekutif. Pancen cocog tes ing ngisor iki:

  • Tes saka memori episodik (mbalekake langsung lan ditundha dhaptar 9 tembung, lan pangenalan sabanjure tembung liyane sing durung tau krungu; salinan kanthi nggunakake gambar)
  • Tes saka kawruh semantik (asosiasi ing antarane tembung lan gambar).

Asil nuduhake manawa pasien sing duwe svPPA ngetung luwih apik ing tes sinau verbal tinimbang sing nandhang penyakit Alzheimer. Salajengipun, dheweke nampilake katrampilan memori visual sing luwih apik, nalika wong sing duwe Alzheimer nampilake keterampilan sing luwih apik sing ana gandhengane karo pengetahuan semantik.
Nanging, ora ana bedane ing memori pangenalan (pangenalan saka tembung sing dirungokake).

Ing pasien karo Alzheimer, pemulihan verbal katon dipengaruhi sawetara paraga, kalebu umur, jender, kinerja ing macem-macem tes neuropsikologis, lan uga memori visual episodik.

Ing pasien karo svPPA, pemulihan verbal katon dipengaruhi dening faktor sing padha nanging luwih saka kawruh semantik.

Kaya biasane, ing kasus iki, kudu ngerteni watesan saka panaliten, kayata proporsi peserta riset ing rong klompok kasebut (luwih akeh sing duwe Alzheimer), uga kanthi tujuan sinau luwih yen bisa ngimbangi rong jinis. pasien.

Sanajan kabeh, panliten iki nuduhake manawa memori lan leksikon ana konstruk sing ana gandhengane, lan bisa diowahi kanthi cara sing beda-beda ing macem-macem penyakit neurodegeneratif, sanajan katon katon padha. Informasi iki migunani ora mung kanggo ngerteni kelainan kasebut, nanging uga ngrancang perawatan terapeutik sing cocog adhedhasar kabutuhan lan residu pasien.

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri

Kognitif memori kognitif