Sing ADHD diiringi macem-macem kekurangan neuropsikologis dikenal. Utamane, macem-macem proses kognitif sing ana gandhengane karo fungsi eksekutif asring diowahi, kayata pencegahan tanggapan, keluwesan kognitif, perencanaan, waspada lan memori sing digunakake[4][8] (ndeleng ugaevolusi profil kognitif ing ADHD).

Ing wong diwasa kanthi ADHD, kekurangan ing fungsi eksekutif bisa dumadi ing saben dinane kanthi keputusan impulsif, tolak tolak banget frustasi, kesulitan manajemen wektu (umpamane, telat lan duwe ilmu wektu sing kurang), kemampuan kanggo ngatur lan menehi motivasi kanggo awake dhewe, kemampuan sing ora apik kanggo ngrancang lan ngatur kegiatan[3].

Penulis riset sing arep dakkandhakake[3] padha hipotesis manawa kasusah sing pungkasan didaptar bisa uga paling ora ana bagean liyane karo kekurangan defisit liyane ing ADHD: memori perspektif. Konsep iki nuduhake kemampuan kanggo tumindak sawise rencana sing dirancang kanggo sawetara wektu mengko[3] (memori perspektif adhedhasar wektu), ing ngarep acara tartamtu (memori calon adhedhasar acara) utawa sawise ngrampungake kegiatan (memori adhedhasar kegiatan).
Sawetara conto ing memori calon bisa uga eling menyang janjian dokter ing 16:00 utawa njupuk obat sadurunge kudu sarapan (waca uga artikel ing kita) memori calon ing pirang-pirang sclerosis lan ing rehabilitasi memori perspektif).




Memori prospektif kalebu sawetara tahap lan proses[3]: pertama kabeh, aniat lan wektu sing ditindakake kudu direncanakake; mengko bakal niat disimpen ing memori retrospektif lan tetep aktif nalika nindakake kegiatan liyane; pungkasane, yen cocog kanggo nggawe konkrit niat, mula sarat nyandhet tumindak liyane sing ditindakake kanggo tujuan ngganti kegiatan kanthi fleksibel, mula diwiwiti tumindak sing wis direncanakake wektu kasebut.

Amarga apa wae sing wis dibahas, bisa uga jelas yen konsep memori perspektif kalebu memori jangka panjang (retrospektif) lan akeh fungsi eksekutif.
Konsisten karo kekurangan fungsi eksekutif sing wis dingerteni ing ADHD, dheweke uga katon ing konteks iki pangowahan memori perspektif[7], bebarengan karo cenderung mandhem[6]. Sanajan iki, durung ana sing nyelidiki link sing bisa ditindakake antarane loro karakteristik kasebut.

hipotesis ing[3] yaiku manawa procrastinasi kudu ana hubungane karo prediksi miskin sing bakal dituju menyang mangsa ngarep (orientasi kanggo mbesuk) lan kanthi angel mbayangno (pikiran mbesuk episode). Wong-wong sing cenderung menehi tempo luwih orientasi ing jaman saiki lan bakal luwih angel mbayangake skenario masa depan[4]. Nyatane, wis ngusulake manawa kemampuan kanggo mbayangake masa depan bisa duwe sesambungan karo pambentukan maksud, fase dhasar kanggo fungsi sing bener ing memori calon[1].

Miwiti saka papan kasebut Altgassen lan rekan[3] wis gawe riset kanggo tujuane nyelidiki ngarsane kekurangan memori ing ADHD ing urip nyata lan mbandhingake pagelaran karo sing mlebu tes memori calon laboratorium, mriksa kemungkinan sambungan antarane tendensi procrastination lan propensity miskin kanggo mbesuk, lan ngerti yen paling ora bagean ing hubungan sebab-akibat ing antarane ADHD lan tendensi procrastination bisa uga disambung karo kekurangan memori.

Panaliten

para panaliten[3] dheweke milih rong klompok subyek diwasa, siji saka 29 wong sing duwe ADHD lan liyane sing ana 29 wong sing duwe pangembangan khas. Kabeh wis ngalami tes memori épisode langsung lan tundha, wulangan omah saka calon memori ing laboratorium lan kerja omah memori perspektif ing saben dinten; padha uga ngrampungake kuesioner ing cenderung mandhem ing saben dinane lan angket kanggo neliti kecenderungan digambarake ing mangsa ngarep.

Asil asil

Data riset nuduhake sawetara asil sing menarik:

  • Ing dissociation antarane kinerja memori calon ing laboratorium lan ing urip nyata: nalika ing subyek karo ADHD ora ana kekurangan ing tes memori laboratorium calon, ing saben dinane, kasusah saka memori calon luwih jelas tinimbang wong diwasa kanthi pangembangan khas.
  • Korelasi ditemokake ing antarane kemampuan kanggo ngeling-eling niat siji ing saben dinane e Tes memori memori sing ditundha ing laboratorium (salaras karo pentinge fungsi episodik sing bener kanggo efisiensi memori perspektif).
  • Gejala ADHD ana gandhengane karo siji kurang kemampuan kanggo kelingan niat siji sadurunge nyatakake.
  • Wong sing duwe ADHD wis nglaporake siji cenderung mandhem adoh luwih unggul tumrap wong sing duwe pangembangan khas.
  • Ing klompok kasebut karo ADHD ditemokake kurang orientasi ing masa depan.
  • La cenderung mandhem kuwat hubungan karo pirang-pirang aksi sing direncanakake kanthi bener, kanthi keruwetan ADHD lan orientasi ing mangsa ngarep.
  • Sesambetan antarane Gejala ADHD e cenderung mandhem iki sebagian tengah dening defisit memori perspektif (pangowahan memori calon bisa uga nyebabake prilaku prilaku komitmen ing wong sing duwe ADHD).

Serat

Dhewe, data kasebut nyebabake macem-macem refleksi, utamane ingnggunakake lan interpretasi tes ing praktik klinis ing ADHD: ing negara kita ana kekurangan tes kanggo ngira-ngira calon ing memori lan iki bisa nyebabake masalah sing signifikan sajrone nggawe kasusah sing bisa dialami dening wong-wong sing duwe ADHD; Kajaba iku, panliten iki nuduhake manawa tes laboratorium (dibandhingake karo tes neuropsikologis sing diwenehake ing setelan klinis) bisa uga ora cukup kanggo ngatasi kesulitan nyata ing konteks nyata, malah bisa nyebabake risiko ngremehake dampak kekurangan ing saben dinane.
Kasunyatan manawa ing individu sing duwe ADHD, duwe tendensi sing luwih gedhe kanggo procrastination lan orientasi sing luwih murah tumuju masa depan nuduhake kemungkinan sebab jalinan antara loro karakteristik kasebut, sing, digandhengake yen kebiasaan nundha komitmen dikantheni karo kekurangan memori, ndadekake kita mbayangake campur tangan mbesuk[1][2]; Contone, bisa dibayangake yen campur tangan ing orientasi ing mangsa ngarep lan kemampuan kanggo mbayangake bisa ningkatake kapasitas memori calon lan banjur nyuda kecenderungan kanggo nuntut wong sing duwe ADHD (lan ora mung).

Nanging, kudu dipikirake manawa iki mung siji riset korelasional lan mila bisa nuduhake hubungan sing bisa ana ing antarane variabel; pramila perlu riset luwih lengkap sing nuduhake kemungkinan sebab-sebab nyebabake antarane variabel (ciri kognitif) sing ditliti ing panliten iki.

Bibliografia

  1. Altgassen, M., Rendell, PG, Bernhard, A., Henry, JD, Bailey, PE, Phillips, LH, & Kliegel, M. (2015). Mikir mbesuk nambah kinerja memori calon lan enakmen rencana ing wong diwasa. Jurnal Psikologi Eksperimen Kuartal, 68(1), 192-204.
  2. Altgassen, M., Kretschmer, A., & Schnitzspahn, KM (2017). Petunjuk mikir mbesuk nambah kinerja memori calon ing para remaja. Neuropsikologi Anak, 23(5), 536-553.
  3. Altgassen, M., Scheres, A., & Edel, MA (2019). Memori prospektif (sebagian) mediasi sesambungan antara gejala ADHD lan procrastination. Kekurangan ADHD lan Kelainan Hyperactivity, 11(1), 59-71.
  4. Corbett, BA, Constantine, LJ, Hendren, R., Rocke, D., & Ozonoff, S. (2009). Eksekutif fungsionalitas kanggo bocah sing nandhang kelainan spektrum autisme, gangguan hiperaktifitas defisit lan pangembangan khas. Penelitian psikiatri, 166(2-3), 210-222.
  5. Rebetez, MML, Barsics, C., Rochat, L., D'Argembeau, A., & Van der Linden, M. (2016). Procrastinasi, pertimbangan akibat mbesuk, lan pemikiran episodik ing mangsa ngarep. Eling lan pangerten, 42, 286-292.
  6. Baja, P. (2007). Sifat procrastination: A review meta-analytic lan teori babagan kegagalan regulasi diri quintessensial. Buletin psikologis, 133(1), 65.
  7. Talbot, KDS, Müller, U., & Kerns, KA (2018). Memori prospektif ing bocah-bocah kanthi kelainan hiperaktivitas defisit sing kurang: tinjauan. Ahli Neuropsikologi Klinik, 32(5), 783-815.
  8. Willcutt, EG, Doyle, AE, Nigg, JT, Firaun, SV, & Pennington, BF (2005). Validitas teori fungsi eksekutif kelainan perhatian-defisit / hiperaktif: tinjauan meta-analitik. Psychiatry psikologi, 57(11), 1336-1346.
Sampeyan bisa uga kasengsem ing: Motivasi ngalahake IQ 1-0!
Ivano Anemone
Dheweke urusan karo neuropsikologi nalika umur pangembangan, diwasa lan umur. Saiki dheweke kolaborasi ing sawetara proyek babagan aspek kognitif ing sawetara penyakit neurodegeneratif.

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri