Umume intervensi babagan basa ing jaman pangembangan ditujokake menyang prasekolah, utawa umume, ing taun pisanan sekolah. Nanging sing paling ora, yaiku pasinaon sing dadi perhatian nambahi basa ing jaman remaja.

Ing taun 2017, tinjauan sistematis dening Lowe lan rekan-rekan [1] mbandhingake sawetara panaliten babagan nambah kosa kata ekspresif ing para remaja sing ngusulake:

  • pendekatan semantik
  • bedane antara pendekatan phonologis lan semantik
  • pendekatan semantik sing digabung karo pendekatan fonologi

Sanajan sawetara studi (13), umume ora kualitas lan heterogenitas intervensi lan sistem pangukuran, panulis wis entuk kesimpulan sing menarik (sebagean).

Campur semantik

Asil saka intervensi jinis iki diwatesi. Mung siji panelitian saka papat sing dianggep [1] nyebabake peningkatan sing signifikan. Perawatan sing diusulake ing panaliten sing ditujokake (uji coba klinis klinis kontrol ing bocah lanang lanang antarane 54 lan 10 taun) adhedhasar:

  • kategorisasi tembung liwat peta pikiran
  • nggunakake sinonim, antonim, tembung lan definisi polysemik

Perawatan kasebut tahan 6 minggu, kanthi 2 sesi 50 menit saben minggu. Klompok kontrol nampa perawatan luwih akeh babagan aspek narasi (struktur crita, crito lan pemahaman karo inferensi). Kaloro klompok kasebut pungkasane nuduhake dandan sing signifikan lan sebagian umum ing tembung sing ora bisa digunakake.

Perbandingan antara intervensi semantik lan fonologis

Kaloro panaliten wis mbandhingake intervensi fonologis lan semantik kanggo ningkatake kosa kata ekspresif.

Panaliten dening Hyde Wright lan rekan-rekan [2], nindakake 30 bocah sing umur 8 nganti 14 kanggo wektu 5 minggu (3 kali seminggu), dibandhingake:

  • campur tangan phonologis: presentasi stimulus sing diikuti pitakon fonologis (mis., yaiku tembung sing dawa utawa cekak?)
  • campur tangan semantik: presentasi stimulasi diikuti pitakon semantik (mis., sampeyan bisa nggambarake gambar iki?)
Sampeyan bisa uga kasengsem ing: Apa memori episodic lan fluency verbal ramalan penurunan kognitif?

Miturut panliten iki, intervensi semantik kabukten luwih efektif ing jenderalisasi kanthi tembung sing ora bisa digunakake (nanging, durasi perawatan semantik dumadi kaping pindho saka perawatan phonologis).

Ing panaliten kanthi desain sing padha, Bragard lan rekan-rekan [3] nemokake manawa:

  • bocah-bocah sing nandhang kasusah fonologis menehi respon luwih apik kanggo perawatan semantik
  • bocah-bocah sing nandhang kesulitan semantik luwih apik kanggo perawatan fonologi

Campur campur phonologis lan semantik

Pitu panaliten sing diteliti, kajaba saka sawetara prabédan khusus (perawatan individu utawa klompok cilik), kabeh nuduhake perbaikan.

Cara sing digunakake umume yaiku nggawe peta pikiran lan poster kanthi tembung anyar sing sinau; Campur tangan fonologi diterangake sajrone sawetara panaliten, nanging asring prihatin kegiatan kayata Bingo kanthi petunjuk fonologi ana gandhengane karo tembung anyar sing sinau.

Suwene intervensi beda-beda antara 6 lan 10 minggu kanthi rapat 30 nganti 60 menit kanggo siji, loro utawa kaping telu seminggu.

Campur campur phonologis lan semantik

Sanajan jumlah pasinaon sing sithik (lan kualitase umum), panulis bisa ateges:

  • campur tangan kanggo basa ekspresif sanajan remaja lagi bisa nambah dandan sing signifikan
  • pendekatan phonological-semantis gabungan misale jek mung luwih becik babagan pendekatan fonologi utawa semantik

[1] Lowe H, Henry L, Müller LM, Joffe VL. Campur tangan kosa kata kanggo para remaja kanthi lelainan basa: panaliten sistematis. Int J Lang Komunikasi Disord. 2018;53(2):199-217.

[2] JOFFE, VL, 2006, Ningkatake basa lan komunikasi ing bocah sekolah sekolah menengah berbahasa. Ing J. Clegg lan J. Ginsborg (eds), Cacat Bahasa lan Sosial: Teori menyang Laku (Chichester: Wiley), pp. 207-216.

Sampeyan bisa uga kasengsem ing: Kelainan semantik kanggo wong diwasa: teori lan latihan gratis

[3] HYDE WRIGHT, S., GORRIE, B., HAYNES, C. lan SHIPMAN, A., 1993, Apa jenenge? Terapi komparatif kanggo kebejatan nemokake tembung nggunakake pendekatan semantik lan fonologi. Pengajaran lan Terapi JLanguage Anak, 9, 214–229.

[4] BRAGARD, A., SCHELSTRAETE, M.-A., SNYERS, P. and JAMES, DGH, 2012, Campurane tembung kanggo bocah cilik sing mbebayani basa tartamtu: panaliten kasus kaping pirang-pirang. Layanan Basa, Pidato lan Krungu ing Sekolah, 43 (2), 222–232.

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri

Kelainan basa lan disorthografi