Umume bocah sing nandhang disleksia lan disorthografi nuduhake kasusah fonologis sing diwujudake kanthi angel kanggo ngolah lan ngelingi urutan swara lan hubungan antara fonem lan grapheme.

Nanging, sanajan basa lan sinau bisa ana gandhengane, nanging ana bocah sing nandhang kelainan basa sing jelas bisa nulis tanpa kesalahan. Kenging punapa?

Ing hubungan antarane basa lan sinau ana patang model utama:

  • Model keruwetan faktor tunggal (Tallal [1]): ana kekurangan dhasar sing nuduhake awake dhewe minangka kelainan basa (yen abot) lan kelainan belajar (yen entheng). Sampeyan bisa uga dadi kekurangan sing padha sing beda kanthi nyata sajrone wektu.
  • Model rong faktor (Uskup [2]): kelainan loro nuduhake kekurangan sing padha, nanging kelainan basa uga nduweni gangguan ing tingkat basa lisan
  • Model komorbiditas (Catts [3]): loro penyakit kasebut asale saka rong cacat sing beda, sing asring dumadi bebarengan
  • Model defisit macem-macem (Pennington [4]): loro gangguan dipengaruhi dening pirang-pirang faktor, ana sebagian sing tumpang tindih

Malah wong-wong sing ora nyengkuyung pendekatan multidimensi sing terus terang mangertos yen ana faktor liya sing ngluwihi basa lan sinau. Uskup [2], umpamane, nuduhake manawa jeneng cepet (RAN) bisa duwe peran pelindung marang disleksia ing bocah sing nandhang kelainan wicara, yaiku bisa ngatasi sawetara masalah linguistik liwat proses visual luwih cepet. Temtu luwih saka RAN bisa uga katrampilan sing ana ing RAN, nanging konsep kasebut tetep apik.

A sinau Rusia [5] nyoba luwih ngerti peran kesadaran fonologi lan RAN ing pangembangan ucapan lan / utawa kelainan sinau.

Sampeyan bisa uga kasengsem ing: Motivasi ngalahake IQ 1-0!

Sinau

Panaliten direkrut 149 bocah Rusia umur antara 10 lan 14 taun. Klompok eksperimen dumadi saka 18 bocah sing mung kelainan basa, 13 sing nandhang kesulitan nulis lan 11 kanthi gangguan basa lan kasusah nulis.

  • Kanggo evaluasi buku bisu basa ekspresif ekspresif wis digunakake wiwit ora ana bukti standar saka narasi basa ing Rusia
  • Kanggo evaluasi nulis menehi dhikte saka 56 tembung digunakake
  • Tes intelijen intelijen uga ditindakake
  • Tes liyane sing ana hubungane karo kesadaran fonologi lan morfologis diwenehake, uga uji repetisi sing ora tembung
  • Pungkasan, kinerja ing tugas jeneng cepet diukur

Asil asil

Kasunyatan sing menarik banget sing kedadeyan saka administrasi tes yaiku:

  • Mung 42% bocah sing kelainan wicara duwe syarat diagnosis diagnosis dysorthografi
  • Mung 31% bocah dysorthographic duwe syarat diagnosis diagnosis kelainan.

Bocah-bocah sing nandhang kesulitan nulis menehi kesulitan ing kesadaran ejaan, morfologis lan fonologis, uga kanthi cepet menehi jeneng obyek, nomer lan huruf. Anak sing mung kelainan basa mung nemoni kesulitan fonologi, kanthi jeneng huruf kanthi cepet lan warna. Klompok sing dicampur, nanging nuduhake kesulitan ing kabeh kegiatan.

Saka sudut pandang profil kognitif, dene kangelan sajrone kesadaran fonologis lan jeneng cepet huruf dadi kagungane kalorone, ana ciri khas kanggo saben kalorone:

  • Kelainan basa: jeneng warna sing luwih alon lan luwih akurat (sanajan aspek iki misale jek kena pengaruh karakteristik basa Rusia)
  • Kelainan Nulis: Nomer sing luwih alon lan jeneng warna saka id, uga kurang akurasi kanggo ngulang tembung non-tembung lan kesadaran ortografis lan fonologi.
Sampeyan bisa uga kasengsem ing: Huru jembatan: sawetara game gratis lan latihan sing migunani

Serat

Pungkasane, sanajan ana sawetara aspek saka panliten iki supaya bisa diulang ing basa Italia, asil kasebut katon menyang model multidimensi. Hubungane antarane basa lan nulis mesthi wae cedhak banget, nanging ora nganti jaman saiki prelu mbahas kapindho diwiwiti wiwitan. Akeh faktor liyane campur tangan, kanthi positif lan negatif, sajrone mbentuk kompetensi ejaan sing bener. Kaya biasane, mesthine ngerti lan ngetrapake macem-macem alat evaluasi kanggo ngenali faktor sing bisa nerangake kesulitan sing ditampilake ing sekolah.

Sampeyan bisa uga seneng:

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri

Pangertosan teksMemori lan kesadaran fonologi