Theaphasia yaiku kelainan basa sing nyata tumrap produksi utawa pangerten gangguan basa lisan utawa tulisan. Iki kedadeyan utamane amarga cedera otak utawa stroke lan uga bisa nyebabake kesulitan maca. Akibate, wong sing aphasia asring ngalami nyuda kualitas urip.

Defisit maca beda-beda ing manifestasi lan perubahan dhasar. Bisa kedadeyan nalika maca kanthi banter utawa ngerti apa sing diwaca, bisa uga nuduhake siji tembung lan kabeh teks. Menapa malih, panyebab utama defisit maca beda-beda: dheweke bisa nggayuh proses fonologis utawa leksikal, uga ana gandhengane karo perubahan bidang kognitif.

Sadurunge, sawetara perawatan wis dikembangake kanggo ngatasi masalah maca. Penerapan strategi metakognitif minangka strategi sing ditampa kanthi wiyar; iki ngidini pamaca bisa ngatasi defisit pangerten maca nanging durung ditampilake kanggo nerangake respons tindak tanduk lan target perawatan pangerten maca ing level teks kanggo wong sing aphasia.

Ing taun 2018 Purdy[2] lan kolaborator nindakake kajian sistematis babagan literatur babagan masalah pangerten teks ing aphasia lan perawatan sing gegandhengan. Khusus, papat jinis perawatan dianggep:

  • Perawatan kanggo maca kanthi banter: dibangun kanggo nambah pangerten kanthi fokus maca kanthi banter ing wong aphasia sedheng-abot
  • Perawatan adhedhasar strategi: dirancang kanggo nambah pemahaman maca; beda-beda gumantung karo kualitas lan peringkat komposisi. Katon minangka perawatan efektif kanggo wong sing entheng aphasia utawa kangelan maca pangerten.
  • Perawatan hirarkis: yaiku perawatan maca adhedhasar latihan komputer miturut ketentuan Kartz lan Wertz[1]. Pakaryan kasebut bakal nuduhake manawa terapi maca sing dileksanakake ing komputer bisa umum ora mung kanggo maca, nanging uga kegiyatan basa non-maca liyane.

Asil analisis statistik kualitas panelitian sing dianalisis beda-beda. Nanging, penulis review sistematis nglaporake manawa perawatan maca kanthi banter iku bakal dadi pendekatan sing paling ketat kanggo kasedhiya lan nuduhake yen duweni potensi bisa nambah pemahaman maca.

Uga ana bukti efektifitas perawatan maca hirarkis adhedhasar komputer, nanging tingkat efisiensi lan perbaikan ing antarane klompok beda-beda ing antarane macem-macem panliten sing ditindakake kanthi metode iki.

Purdy lan kolega nyimpulake maca kanthi banter, perawatan bisa uga ana asil perbaikan paling gedhe ing saben wong aphasia kuburan, nalika pendekatan liyane bakal nuduhake luwih sukses ing wong sing defisit maca entheng nganti moderat. Pangobatan sing isih ana, yaiku adhedhasar strategi, perawatan kognitif, lan perawatan hirarkis, wis sukses nambah pemahaman maca, nanging asile ora cocog. Cetha, beda-beda substansial ing peserta, protokol perawatan, lan kaku eksperimen bisa nyegah kesimpulan umum saka efektivitas perawatan tartamtu kanggo saben wong sing duwe aphasia.

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri