Sikap kasebut minangka tumindak sing katon isih cilik ing bocah lan sadurunge komunikasi verbal. Umume kita bisa nuduhake gerakane ketitik (tumindak nuduhake) e apik (coba tiru wae).

Teori klasik babagan pangembangan komunikasi mbagi déictis dadi rong klompok:

  • Kekaisaran (nalika bocah nunjuk takon)
  • Deklaratif (nalika bocah nuduhake emosi lan pengalaman).

Miturut psikolog Amerika Michael Tomasello (Asal-usul komunikasi manungsa) tampilan iki banget abang. Nyatane, ing pirang-pirang eksperimen, dheweke nyritakake babagan bocah kasebut aja matesi panjaluk kanggo gawe marem, nanging ngarepake wong diwasa bisa nuduhake emosi sing dirasakake tumrap obyek; Kajaba iku, sadurunge nyeret asring nuduhake obyek lan acara sing ora ana, ngluwihi panjaluk langsung kanggo sing katon. Fenomena kasebut, sing bisa uga dianggep sepele, nanging dheweke negesake duwe katrampilan sing penting banget ing bagean saka bocah: nggoleki perhatian bebarengan, kesadharan babagan pengetahuan lan pangarepan wong liya, nggawe landasan umum.


Kanggo penulis Amerika, mula ana dewa prasyarat kognitif panggunaan gerakan pungkasan sing, nyatane, bisa dadi bocah kanthi fisik wiwit wulan kapisan, nanging bocah kasebut nggunakake kanthi sadar udakara 12 wulan

Lan gerakan sing apik? Sanajan luwih kompleks saka sudut pandang kognitif mula katon mengko, padha cenderung mudhun kanthi cepet udakara 2 taun umur. Sebab utamane yaiku dumadine basa lisan sing ngganti tumindak tiruan: nalika sinau tembung, kita ora bakal nggawe pantomime obyek sing diarani tembung kasebut; sawise kabeh, nggunakake tembung luwih gampang lan luwih murah. Kosok baline, tumindak déictic tetep suwe, sanajan tembung kapisan katon. Ing tahap kaping pisanan, nyatane nggabungake basa (bocah bisa ngucapake tembung - contone tembung kriya - kanthi nggandhengake karo polah), lan pungkasane ora bisa ilang kabeh. Luwih asring dipikirake, kasunyatane, kita wong diwasa uga nuduhake wong sing ana ing cedhak kanggo nguatake utawa nambah apa sing diucapake kanthi lisan.

Kanggo deepen: Michael Tommasello, Asal-usul komunikasi manungsa, Milan, Cortina Raffaello, 2009.

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri

kesalahan: Content dilindhungi !!
search