Salah sawijining topik sing saya akeh nyritakake babagan kelainan pembelajaran yaiku sing diarani ngédual kaping pindho, yaiku, co-kehadiran DSA (dyslexia, dysorthography, dyscalculia utawa dysgraphia) lan tingkat intelektual mutlak ing ndhuwur norma (ditambah hadiah utawa potensial kognitif).

Bocah-bocah lan wong enom iki asring bisa kaget amarga nuduhake pagelaran tingkat dhuwur ing sawetara aspek sekaligus kanthi kesalahan "sepele" ing kahanan liyane. Contone, dheweke bisa uga luar biasa nalika nerangake pertimbangan sing kompleks, kayata ngembangake strategi ngrampungake masalah, lan katon "aneh" sajrone angel sajrone tugas tingkat dhasar, kayata sinau maca utawa tabel kaping.

Tim panaliten[1] mutusake kanggo nganalisa profil sinau sekolah ing sakelompok bocah umur 5 lan 18 taun kanthi DSA lan potensial kognitif sing dhuwur; Kanggo nindakake iki, dheweke mbandhingake karo klompok kanthi potensial kognitif sing dhuwur (tanpa DSA) lan klompok karo DSA (tanpa potensial kognitif).

Apa sing muncul?

Kaya sing diarep-arep, individu sing duwe posisi DSA nyerang kelompok loro liyane; yaiku, dheweke nuduhake kabisan sing padha karo sing diwenehake (tanpa DSA) ing tes kognitif kanthi tingkat dhuwur lan rontog tartamtu dibandhingake karo klompok kasebut kanthi DSA (tanpa kelebihan) ing tes khusus. Contone, hadiah sing disleksia nuduhake nilai sing dibandhingake karo wong sing duwe hadiah tanpa disleksia ing pangerten teks utawa ing aplikasi konsep matématika sing rumit, dene kinerjae ing tes kayata maca tembung utawa petungan masalah kanthi tambahan padha dibandhingake karo klompok kasebut karo DSA tanpa tambahan kognitif, sing rata-rata kurang (panulis manawa kesulitan kasebut bisa uga gumantung saka memori sing ora suwe, asring banget ing DSA, sing bakal ndadekake kompromi kemampuan kanggo ngotomatisasi fakta aritmetika).

Sampeyan bisa uga kasengsem ing: Kemampuan lan pangertosan matematika nomer. Hubungane apa?

Saka data kasebut panliti nyimpulake manawa bakal penting banget kanggo nindakake aanalisis profil kesalahan kanggo diagnosis sing cukup ing kasus DSA lan potensial kognitif sing dhuwur wiwit mung ngevaluasi skor batre tes sakabehe, bisa menehi topeng kekuatan lan kelemahane siswa, nambah risiko masalah sekolah.

Ivano Anemone
Dheweke urusan karo neuropsikologi nalika umur pangembangan, diwasa lan umur. Saiki dheweke kolaborasi ing sawetara proyek babagan aspek kognitif ing sawetara penyakit neurodegeneratif.

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri

Rehabilitasi neuropsikologis komputer ing macem-macem sclerosisLatihan memori kerja lan metakognisi