Ngerteni teks yaiku asil saka pirang-pirang proses: saka maca menyang konseptualisasi, saka integrasi informasi karo pengetahuan sadurunge nganti panyimpenan memori.

Kerumitan iki ora ngidini kita menehi wangsulan sing ora cetha kanggo pitakonan: apa ana ing asas saka pangerten teks? Loro conto sing beda banget: kabeh wong ngerti kasunyatane, yen ora kita atasi, kita bisa percaya yen maca paragraf lan banjur bisa uga bakal takon dhewe apa sing wis kita baca. Kasus liyane manawa pangerten ora kedadeyan yaiku teks teks khusus topik sing kita ora ngerti, lan sing mbutuhake taun sinau mung kanggo ngerti makna istilah sing digunakake.

Dheweke mung rong conto, nanging bisa uga luwih akeh. Nyatane, ora mung kenal karo teks lan sumber daya sing prihatin sing nemtokake pangerten teks sing efektif. Iki minangka dhaptar faktor-faktor liya sing ora nyenengake.




  • latar
  • ati-ati
  • Katrampilan leksikal (kosakata)
  • Kawruh babagan topik kasebut
  • Kacepetan maca
  • Akurat ing maca
  • Gunakake strategi (deleng ing ngisor iki)
  • Tingkat kesulitan teks kasebut
  • Jenis teks (puisi, fiksi, berita)

Ngerti teks kasebut minangka asil saka pirang-pirang faktor: motivasi, kawruh babagan topik, gaya maca, nggunakake strategi ...

Tindakake kita ing Facebook supaya bisa dianyari ing artikel paling anyar

Kacepetan maca

Kacepetan lan akurasi maca yaiku rong aspek sing mesthi penting kanggo ngerteni teks, sanajan pancen bener manawa maca kanthi cepet, ora njamin manawa sampeyan ngerti apa sing sampeyan wis maca (nyatane, sampeyan bisa maca kanthi mekanis, kanthi ngucapake kabeh tembung kanthi apik, tanpa duwe ide isi sing paling sethithik). Nanging ing sisih liya, bener manawa maca kanthi alon banget lan rumit butuh sumber daya sing bakal ditrapake kanggo ngerti teks kasebut. Fenomena iki saya tambah akeh nalika sekolah saya mundhak: teks dadi luwih rumit lan ukara luwih suwe, mula bocah-bocah sing duwe kesulitan kanggo ngoperasikake proses maca asring ora entuk gambaran umum babagan apa sing wis diwaca , kanthi pangaruh sing jelas babagan sinau.

Sikap aktif

Ana strategi sing bisa mbantu nambah pangerten teks. Intine penting yaiku nyewa sikap aktif menyang bagean sing bakal diwaca: tinimbang sing akeh tembung, sing maca kudu ngadhepi konsep sing diusulake teks kasebut kanthi pendekatan kritis: nggawe ramalan babagan teks kasebut, coba mangerteni interaksi antarane macem-macem unsur, tandhani sing paling penting, ngerti apa yen teks kasebut ngganggu.

Sastranegara

Iki dhaptar, uga ora kesel, saka strategi kanggo nambah pangerten.




Sadurunge maca

  • Gawe asumsi babagan teks kasebut: jinis teks apa, apa sing bisa dingerteni, kedadeyan sadurunge, apa sing kedadeyan
  • Waca judhul teks, judhul paragraf, deleng gambar supaya bisa ringkesan topik kasebut

Nalika maca

  • Terus nggambarake teks lan nggawe ramalan
  • Nandheske (beda) konsep sing katon paling penting lan sing durung jelas
  • Mikir "Apa aku ngerti apa sing dakwaca?"
  • Ngadhepi alangan, coba mangertos apa maneh bisa nembe diluncurake (lan banjur teka maneh mengko) utawa yen penting kudu langsung cetha
  • Yen ngadhepi tembung sing ora dingerteni, coba entuk arti saka konteks, lan ing kasus apa wae, goleki ing kamus

Sawise maca

  • Coba takon, "Apa aku ngerti subyek teks utama?"
  • Bali menyang ramalan sampeyan kanggo ngerti yen wis dikonfirmasi utawa ditolak (lan sejatine)
  • Nanggepi emosi, yen bisa, apa sing wis diwaca. Apa pendapat sampeyan?
  • Ringkesan, kanthi tembung kunci, yaiku unsur sing paling penting
  • Gawe skema kanggo nyambungake unsur sing paling penting: skema kasebut ora mung dadi web tembung sing disambungake dening panah, nanging nggambarake setelan konten.
  • Rembugan topik kasebut karo wong liya (kanca, wong diwasa, ora pati cetho)
  • Goleki informasi tambahan (uga ing internet)
Sampeyan bisa uga kasengsem ing: Cara nggawe (lan ora nggawe) pola: 6 tips praktis
Ahli terapi pidato Antonio Milanese
Ahli terapi pidato lan programer komputer kanthi minat sinau. Aku nggawe sawetara aplikasi lan aplikasi web lan kursus ngajar babagan sesambungan karo terapi pidato lan teknologi anyar.

Miwiti ngetik banjur pencet Ketik kanggo nelusuri

Kepiye carane lan ora nggawe pola